Nejprve bychom si měli ujasnit, jaká by měla být, jak má vypadat a jakou nést funkci. Pak typově skloubit nábytek a další předměty s odpovídajícím typem rostlin. Na terase nemusí být jen muškáty a oleandry. Právě podle jejího stylu lze vybrat zeleň; ta může sice pocházet ze všech koutů světa, ale zvolíme tu, která v našich podmínkách prospívá.

Střecha terasy

Čistě přírodní terasa ve stylu Afrika nebo Orient nebude příliš ladit s ostře pruhovanou plátěnou markýzou, ale spíše se stříškou pokrytou přírodní rohoží. Na výběr jsou rohože z neloupaného rákosu, bambusové, méně okoukané rohože z různých trav, z vrbového a jiného proutí...

Terasa domácí, "tuzemská"

Tlakově impregnované terasové fošny jsou dnes už tak dokonalé, že skoro nepotřebují další úpravy. Ošetřené proti plísním a houbám nějaký rok vydrží. Dřevěná podlaha terasy je teplá na pohled i na nášlap. Postavíme na ni třeba malé smrčky, borovičky a jedličky v dřevěných bednách nebo proutěných koších. Do pískovcových koryt zasadíme tradiční pelargonie, zářivé plaménky se budou vinout po sloupcích kolem a terasu provoní bylinky ze zahrádky našich babiček.

Terasa orientální

Tady bude dominovat bambus ve všech podobách - nádoby na květiny, nábytek, sloupky nesoucí kovové lucerny i malované papírové lampiony. Své místo zde najdou papírové zástěny, pergamenové paravány, kamenné lampičky, červeně lakovaný nábytek ve venkovní úpravě. A bonsaje. V zahradních centrech se dají koupit bambusové tyčky a sloupy, které dotáhnou vzhled, mohou tvořit zábradlí nebo tady stát jako solitéry - podpírat mohou popínavky. Živé bambusy osvěží vzhled terasy - ty menší zasazené ve velkých květináčích, bambusových soudcích a kyblících, zatímco z kamínků kolem terasy budou vyrůstat vyšší druhy, které terasu zastíní a vytvoří optický předěl.

Tip: Čínské pergamenové slunečníčky koupíte v orientálních obchůdcích. Zapíchněte je do terasových sloupků nebo je zavěste pod markýzu.

Africká terasa

Co sem patří? "Safari" plátěný a dřevěný nábytek, dřevěné masky a sošky, plechové tepané květináče - jsou k dostání od maličkých až k obřím rozměrům. Kokosové palmy vytvoří příjemné zákoutí. Terasu zakryjte slunolamem z rohoží Congo, které jsou vyrobeny z tmavé trávy.

Tip: Přírodní fixní slunečník si vyrobíte i sami: Do země zatlučete asi 2,5 m dlouhou kulatinu, na ni upevníte asi metr odshora obruč tak, že kulatina prochází středem obruče. A pak od špičky až po obruč (to bude střecha slunečníku) ovinete trávovou rohož nebo upevníte snopy slámy.

Středomořská terasa

Charakterizuje ji prosluněná terakotová nebo kamenná podlaha, hliněné oranžové květináče a vůně bylinek. Oleandry ve všech svých něžných barvách, záplava voňavé levandule, středomořské bylinky - a kolem dokola vistárie a hroznové víno...

Tip: Také závěsné odpočívadlo lze přizpůsobit stylu terasy: malované plátěné lehátko zavěšené na provazech se hodí na terasu orientální, houpací síť na "domácí českou", proutěné závěsné lehátko na terasu středomořskou…

Kam s rostlinami

Květináče kupujeme také podle toho, jak příliš je terasa osvícena sluncem, a jak se tedy květináče přehřívají. Volíme vždy raději masivnější materiál - hlínu, ne plasty (ty jsou i lehčí a může je převracet vítr). U obalů na květináče už máme volnou ruku, může to být kov, keramika, bambus, dřevo…

Velkoobsahové květináče jsou k mání v řadě tvarů - oblé, hranaté, vysoké štíhlé - a kolem terasy můžeme instalovat také terakotová koryta - něco jako objemné květinové truhlíky, ale ve velkém provedení.

Další možností umístění zeleně jsou mezery v dláždění nebo jiném materiálu podlahy, které se osadí rostlinami. Takto umístěné rostliny na terase se samozřejmě nedají přemisťovat, řešení je to však vysoce efektní. Rostliny v nich se mění, pokud zasadíme letničky, terasa se každým rokem proměňuje. Krásné jsou ale také vysoké okrasné trávy doplněné kamínky. Oblé kameny - valouny se uplatňují na terase jako solitéry, anebo sestavy, tvořící pozadí květinových seskupení.

-ag-Foto: www.profimedia.cz