Zahrady, zrcadloS ing. Pavlínou Elfovou a ing. Lenkou Musilovou jsme si popovídali na téma zrcadla v zahradě. Zrcadlo, i když by se mohlo zdát, že v exteriéru nemá co dělat, s ní umí hotové čáry. Jen se musí vědět, kam ho umístit, aby byl klam dokonalý.

Umisťování zrcadel do exteriérových prostor patří k současným, ale u nás neznámým zahradním trendům. Odkud tento trend pochází?

S použitím zrcadel ve venkovních kompozicích se často setkáváme v Holandsku a Anglii. Není možné přesně určit, kde došlo ke zrodu myšlenky zrcadel v exteriéru, ale jelikož jsou výše zmíněné země neoficiálními průkopníky zahradní a krajinné tvorby v Evropě, lze je považovat za původce tohoto trendu.

Zahrady, trendy, zrcadlo, rostlinyTo, co umí zrcadlo udělat s prostorem v interiéru, si dovedeme asi všichni představit, ale jakou funkci má v zahradě? Má tam vůbec co dělat? V čem je jeho přínos?

Hlavním efektem, pro který zrcadla do zahrad umisťujeme, je zrcadlení – tedy odraz nějakého prvku/kompozice v ploše zrcadla. Zrcadlo nám pomáhá opticky prostor zvětšit, protože vytváří iluzi další zeleně, která je však jen odrazem. Proto jej využijeme hlavně v malých zahradách, kde bojujeme s nedostatkem prostoru. Zrcadlo si v zahradě určitě najde své místo, neboť se jedná o originální prvek, který při promyšleném umístění přinese dané zahradě další rozměr.

Kam ho nejlépe umístit?
Zahrady, zrcadlo, trendy

Aby byl efekt co nejdokonalejší, je třeba zrcadlo předsadit nízkou zelení trvalek či plazivých keřů. Tím návštěvníkovi zahrady zabráníme v přímém přístupu k odrazné ploše a s tím spojenému odhalení iluze. Při výběru umístění se také vyhýbáme místům, kde by návštěvník stál proti zrcadlu čelem, či se v ploše odrážel dům. Pro Zahrada, trendy, zrcadla zpestření zahradního posezení můžeme také klasické velké zrcadlo připevnit i tam. Takové zrcadlo v masivním rámu bude originálním prvkem, který jistě nadchne všechny návštěvy.

Jak ho zajistit před rozbitím a působením počasí, přece jen je to křehký prvek?

Při výběru vhodného materiálu musíme samozřejmě brát zřetel na možné riziko poškození plochy, které je v zahradním prostoru vyšší než v interiéru. Proto volíme zrcadla s fólií proti vysypání skla a pokud možno s antireflexní povrchovou úpravou, která zamezí nechtěným odrazům (například „prasátka“ od sluníčka). Pokud se mezi sklo a kovový potah zrcadla dostane voda, dochází k černání. Tomu můžeme částečně zamezit umístěním zrcadla do rámu, který zamezí vtékání vody, ale díky vysoké vzdušné vlhkosti se bohužel černání úplně Zahrada, trendy, zrcadla, stromynevyhneme.

Je možné si nějakou zahradu se zrcadly prohlédnout? Použili jste efekt zrcadel v některém z vašich projektů?

Pro inspiraci si efekt zrcadel v zahradě můžete vyzkoušet v holandském Appelternu, kde jsou v jedné z kompozic použita. Se zrcadly jsme se setkali i na výstavě v Tatton v Anglii, kde byla začleněna hned do dvou kompozic. V České republice jsme zrcadla použili zatím ve dvou soukromých zahradách, a majitelé jsou s tímto neobvyklým řešením velmi spokojeni.

A co na tento zahradní trend říkáte vy? Líbí se vám? A pověsili byste si zrcadlo do zahrady?

Rozhovor byl připraven ve spolupráci s ing. Pavlínou Elfovou a ing. Lenkou Musilovou Foto: www.isifa.com, archiv Living in green