Stále více zahradního nábytku je už tak funkčně a vzhledově na výši, že je univerzální a může sloužit celoročně – nemusí se přes zimu skladovat. Třeba ratanová lehátka nebo designová barevná plastová křesla organických tvarů máme v pracovně nebo obýváku a před sezonou je jen vyneseme na zahradu.

Pohodlně jako v ložnici

Zahradní pohovky, postele, lehátka jsou určeny k lenošení u bazénu nebo k nerušenému odpočinku ve stínu a poskytují stejné pohodlí jako postele doma v ložnici. Lehátka a postele vybíráme důkladně – měly by být ergonomické, s možností polohování nohou, trupu i hlavy. Samozřejmostí musí být to, že si na nich při vybírání důkladně poležíte. Čím víc bude mít lehátko poloh, tím více se na něm zrelaxujete.

V centru pozornosti budou i letos lehátka z umělého ratanu s různě vysokým polstrováním – odolný ratan je v kombinaci s textilem vysoce elegantní. Vyhledávaná jsou stále i lehká hliníková lehátka, kombinovaná někdy se dřevem (hlavně teakem) nebo zase s ratanem. Výsledkem jsou zajímavé zahradní solitéry. Jednoduchá, ale kvalitní lehátka při troše pátrání pořídíte už kolem 1500 korun, černé kovové s drátěným výpletem a pojezdem najdete asi od 6500 korun, ceny celodřevěných nebo ve spojení teak a ocel začínají asi na 15000 korunách.

Exteriérové postele vynikají stejným pohodlím jako postele v ložnici a jsou dokonce často ještě nákladnější: luxusnější zahradní postele z tropického dřeva nebo ratanu stojí kolem 50000 korun a více. Pořídit je můžete se zastíněním nebo s úložným prostorem.

Sedací nábytek do společenské části zahrady

I tady si můžete vybrat různé materiály – především ratan, umělý ratan (tzv. wicker nebo woven), kov, dřevo a plasty. Žádané jsou stále masivní dřevěné stoly s venkovní úpravou, širokými nohami, které se neboří do trávníku, a polohovatelnými židlemi s lehkými polštáři. Alternativou je jídelní nábytek kovový nebo ratanový. Ratan se přitom objevuje v mnoha podobách – můžete mít oblá romantická křesílka a kulaté stolečky, které jako by vypadly ze staré anglické zahrady, anebo zase oblé či hranaté kompaktní moderní pohovky, křesla, taburetky i stoly. Některé pohovky mají i zastínění – vyplétanou stříšku. A co ceny? Zahradní dvoumístná pohovka Merlot z wickeru přijde asi na 6000 korun, celé sestavy si pak vzhledově nezadají s nábytkem z obývacího pokoje a stát mohou kolem 60 - 80 tisíc korun.

Plast je v designovém provedení neodolatelný, zejména v pastelových nebo křiklavých barvách, přičemž v centru pozornosti je pomerančová, malinová, angreštově zelená. Chcete-li investovat, pak dokonalá a s trávníkem kontrastující je bílá plastová pohovka s kovovými nohami od designéra Phillipe Starcka. V zahradě má dále své místo také hlavně dětský plastový nábytek.

Potahy zahradních lehátek, pohovek i křesel odolávají vlhku i vodě, protože jsou provedeny v nemačkavé (a zároveň nešpinivé) úpravě. Jejich údržba je skoro nulová, stejně jako péče o ratan, který se jen před sezonou přetře speciálním teakovým olejem.

Houpačky a závěsné sítě

Maximální uvolnění přináší lehké pohupování na vzduchu uprostřed kvetoucí zahrady. Poohlédněte se tedy v předstihu i po houpacích sítích a houpadlech všeho druhu: může to být hamak, velkorysé designové závěsné houpačky i klasické polstrované „pohovky ve vzduchu“ – houpačky se stříškou.

-ag- Foto: www.isifa.com