Letní grilování na zahradě si každoročně získává stále větší počet příznivců. Komu by se tedy nelíbil zděný zahradní krb, který umožní pohodlně a s komfortem připravovat nejrůznější delikatesy. Samostatný krb s otevřeným ohništěm, případně i krb s udírnou si můžeme nechat postavit na klíč specializovanou firmou či zakoupit jako stavebnici a postavit svépomocí. Ale zahradní krb si můžeme postavit zcela sami na míru místu, které pro něj máme k dispozici, z materiálu, který si sami vybereme, a v designu, který bude nejvíce odpovídat našim představám. Dnes se budeme zabývat poslední zmíněnou variantou.

Umístění zahradního krbu

Než se pustíme do stavby, musíme pečlivě vybrat místo, kde bude zahradní krb stát. Prvním měřítkem je směr vanoucích větrů - krb umístíme do závětří tak, aby neobtěžoval nás ani naše sousedy. Vždy je vhodné počítat se zastřešením, aby bylo stanoviště chráněno před slunečními paprsky i deštěm, a bylo možné ho využívat i při ne zcela ideálním počasí. Může být postaven v blízkosti rodinného domu, případně ve svahu, jestliže máme svažitý pozemek, ale také zcela samostatně, v tom případě je vhodné využít ho v zahradě i jako architektonický prvek.

Dalším ukazatelem při volbě místa je i prostor, který bude krb zabírat - k samotnému tělesu musíme připočítat ještě plochu pro přípravu jídla a na odkládání nádobí a potravin, a také prostor pro uskladnění dřeva na topení. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na místo k sezení pro rodinu a případné návštěvy.

Nepodceňujme dobré základy krbu

Když víme, kde bude krb stát a máme alespoň základní nákres a představu o materiálu a jeho množství, můžeme začít stavět. Vzhled krbu a použitý materiál by měl korespondovat s prostředím, kde je umístěn, s domem, případně s materiály a prvky, které jsou již v zahradě použity. Stavebním materiálem je obvykle kámen nebo cihly, tyto materiály mohou být přiznané, případně je možné krb omítnout, jestliže by tak lépe zapadl do okolí. Aby byl krb stabilní a odolný, musí mít, jako každá stavba, velmi dobré betonové základy do hloubky alespoň 80 cm. Beton vyztužíme armovacími pruty nebo kamenivem, základy by měly vystupovat asi o 10 až 15 cm nad úroveň terénu, vytvoří nám sokl, na nějž pak postavíme krb. Základovou desku odizolujeme asfaltovou lepenkou a na ni naneseme vrstvu cementové malty. Po dokonalém vytvrdnutí základů můžeme začít stavět. Pečlivě pokládáme první řadu cihel, která bude přesně určovat půdorys krbu. Abychom si při stavbě zajistili rovnoměrné spáry, vkládáme při pokládání dalších řad mezi cihly například ocelový drát.

Doporučené rozměry krbu jsou - výška minimálně 80 cm, hloubka asi 2/3 zvolené šířky.

Nezapomeňme na pracovní desku

Při stavbě věnujeme velkou pozornost stavbě topeniště - vzhledem k tomu, že budou cihly vystaveny vysokým teplotám, musí být kvalitní, neporušené, před pokládkou je mírně navlhčíme, aby malta lépe přilnula k jejich povrchu. Poslední řadu cihel pak zpevníme betonovým věncem zpevněným armovací ocelí, vysokým na výšku cihly. Vnitřek topeniště vyzdíme šamotovými cihlami, spáry necháme jen velmi malé, cca 2 - 3 mm, maltu na jejich vyplnění používáme také šamotovou nebo do ní šamot alespoň přidáváme v poměru 1:1. Při zdění nezapomeneme zabudovat vodicí profily pro vložení roštu. Protože je nutná i plocha k odložení potravin a nádobí a náčiní, počítáme s ní již při stavbě krbu a vybudujeme ještě vedlejší podpěrnou zídku a celý prostor překleneme pracovní deskou. Pod ni vestavíme dřevěné police na uložení nádobí a podobně. Vrchní deska může být vyrobena z různých materiálů - lze koupit hotovou z tvrdšího přírodního kamene, případně si nechat vyrobit u kameníka desku z teraca, které je oblíbené pro svou tvrdost, pevnost a odolnost, a současně je vzhledově velmi přitažlivé. Nebo si desku vyrobíme z litého betonu sami. Podle vnějších rozměrů zhotovíme bednění, které pak umístíme na rovnou plochu a podložíme igelitem. Prostor vylijeme betonem z jednoho dílu cementu a tří dílů písku. Při vylévání do betonu vložíme několik ocelových drátů, které poslouží jako armatura.

Sopouch a komín

Další etapou stavby krbu je sopouch a komín. Sopouch z ocelového plechu můžeme koupit hotový nebo ho, pokud jsme dostatečně zběhlí, vyrobíme z pozinkovaného plechu, případně z dražšího hliníkového či měděného, svépomocí. Zhotovíme si náčrtek s potřebnými tvary a rozměry, pak nastříháme plech, naohýbáme ho přes dřevěnou lať a po stranách spojíme nýty. Nakonec ho upevníme k bočním stěnám topeniště šrouby nebo pomocí pásové oceli. Ústí sopouchu zakončíme kratším plechovým komínem a nad ním plechovou ochrannou stříškou ve výši asi 20 až 30 cm.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com