Zimolez kamčatský (Lonicera kamschatica) je druh ovoce, které se v posledních létech objevilo i u nás. Má podlouhlé fialovomodré plody připomínající tvarem i chutí borůvku. Dorůstá výšky okolo 1,5 m a má menší podlouhlé a na koncích zašpičatělé listy. Zvláštností tohoto ovocného keře je, že kvete velice brzy a jeho plody dozrávají již v květnu. To je pro milovníky drobného ovoce velice příznivá zpráva, protože na běžné borůvky si musejí počkat ještě alespoň 6 týdnů.

Kamčatská borůvka je na pěstování nenáročná

Jedná se o nenáročný ovocný keř vhodný i do vyšších oblastí, který však nemá rád kyselou půdu. Je třeba se tedy vyhnout při jeho sázení rašelině, postačí klasický zahradní substrát. Tento druh "borůvky" je samosprašný, je však lépe vysadit jej ve skupině více rostlin, abychom docílili vyšších výnosů. Pro lepší plodnost je třeba každým rokem na jaře přihnojovat Cereritem nebo Hydrokomplexem. Na rozdíl od většiny ostatních rostlin tohoto druhu nevyžaduje pravidelný řez, přibližně po čtyřech letech je ale vhodné odstranit staré větve, a provést tak celkové zmlazení. Další výhodou je jeho mrazuvzdornost. Evropské zimy této rostlině rozhodně neublíží, vydrží i mráz -45 °C.

Zajímavosti

Plody kamčatské borůvky jsou bohaté na vitaminy B a C a minerální látky. Její plody obsahují hořčík, draslík, fosfor a vápník. Má tedy řadu léčebných účinků.

Pozor, nenechme se mýlit, když už koncem července začnou na keříku osychat a opadávat listy. Je to úplně v pořádku, protože v tomto období má dávno po vegetaci a ukončuje růst.

-šum-

Foto: www.isifa.com