Prastarý léčebný a antistresový prostředek vychází ze čtyř fyzikálních veličin: tepla, vztlaku, hydrostatického a hydrodynamického tlaku. Účinek na organismus má i pouhý pobyt ve vodě: uklidňuje a uvolňuje, aktivita vnitřních orgánů se zpomaluje. Tělo je nadlehčováno silou (vztlakem) rovnající se váze vody tělem vytlačené (Archimedes). Díky „momentální ztrátě hmotnosti“ (o 85 až 90 procent!) pociťujeme příjemnou beztíži. Na souši gravitací zatěžovaný kloubní aparát si ve vodě odpočine.

Spa = vyšší kvalita relaxace

Whirlpool, vířivé vany, venkovní vířivky, hydromasážní systémy, masážní bazény, jacuzzi – mnoho názvů a všechny jsou synonyma dokonalé relaxace. Autorem vany s integrovanými tryskami do bočnic byl Američan italského původu Candido Jacuzzi v roce 1968 a od té doby whirlpool zažívá boom.

Pozitivních účinků vířivé hydroterapie je hodně: posiluje krevní oběh, snižuje krevní tlak, zlepšuje kožní tonus, uvolňuje svaly, stimuluje imunitní systém, působí pozitivně na psychiku, protože mozek uvolňuje endorfiny, které tiší bolest a navozují dobrou náladu. Pobyt ve spa umocňuje poúrazovou rehabilitaci. V teplé vodě se rozšíří cévy (zlepší se krevní oběh), prohloubí dýchání (zvýší se přísun kyslíku k orgánům). Úžasné jsou účinky po fyzické zátěži: podvodní masáž odplavuje kyselinu mléčnou, která by se jinak ukládala ve svalech a způsobila bolestivou ztuhlost. Sportovní masáž ve spa ovlivňuje rychlost, ohebnost, sílu, urychluje regeneraci po a snižuje napětí před sportovním výkonem. Hydroterapii lze doplnit správně volenou aromaterapií (bez oleje, ten ucpává čisticí filtr!), chromoterapií (barevným světlem), muzikoterapií. Moderní spa využívají nejmodernější fyzioterapeutické poznatky s cílem dosáhnout co nejvyšší regenerační účinek.

Návod k použití spa:

  • Voda má mít teplotu lidského těla (37 °C). O málo teplejší (39 °C) je vhodná před spaním. O 1 až 2 stupně chladnější (35 - 36 °C) organismus naopak nabudí.
  • Před vstupem bychom neměli aspoň 2 hodiny jíst.
  • Po ukončení koupele se doporučuje alespoň 10 minut odpočívat, aby pomalu dozněly účinky hydromasáže.
  • Před prvním vstupem se umýt a důkladně osprchovat. Spa neslouží k očistě, ale k relaxaci.
  • Smýt z pokožky opalovací a tělové přípravky, které by znečistily vodu a zanesly filtrační zařízení.

Vždy připravena!

V čem je zásadní rozdíl mezi spa a koupelnovou vířivkou? Ve spa je stále napuštěná voda, kterou topení průběžně dohřívá na požadovanou teplotu. Její stálou čistotu zajišťuje kvalitní filtrace s ozonizací. Izolace stěn akrylátové skořepiny plus termokryt brání chladnutí vody. Kvalitní technologie je záruka takřka bezúdržbového provozu a dlouhé životnosti celého zařízení.

Příště: Spa bazén: jaký vybrat a kam ho umístit.

-Marie Krausová, Dům a zahrada 8/2011-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz