Dejme se do toho – je potřeba vše zkontrolovat, opravit, případně vyhodit a dokoupit nové nářadí a techniku nechat seřídit v servisu.

Ruční, elektrická a motorová technika potřebuje údržbu průběžně, ale jednou do roka hloubkovější. S koncem září ji ale samozřejmě ještě do kůlny neuložíme. Hrábě i sekačku budeme potřebovat a používat i na podzim. Hrabání listí a sekání před zimou na co nejkratší trávník patří mezi důležité podzimní práce.

Nepotřebuje sekačka generálku?

Nabídka zahradní techniky je u nás coby národa zahrádkářů obrovská, problém si není vybrat, ale důležité je se o celou řadu nářadí a strojů starat. Na konci léta tak do sekačky necháme nabrousit nůž, do strunové dokoupíme strunu. Motorovou pilu a křovinořez dáme prohlédnout odborníkům.

Na co se zapomíná:

přívodní šňůra elektrické sekačky potřebuje zevrubnou prohlídku. Zkontrolujeme ji po celé délce, jestli někde není poškozená. Kontrolujeme i koncovky šňůr a elektrické zástrčky, zejména ty venku na fasádě. V nutném případě voláme co nejdříve elektrikáře, nic neodkládáme a nepoužíváme šňůru třeba sekačkou lehce „naseknutou“ s tím, že to ještě vydrží. Také když sekačka neběží tak jako obvykle, má jiný zvuk nebo se lehce třese, odpojíme ji od sítě a voláme servis.

A jak opraváře hledat? Nejprve tam, kde jsme techniku koupili. Některé elektrofirmy nabízejí opravy určitého typu nástrojů – například strunových sekaček, k tomu ještě většinou prodávají příslušenství a náhradní díly.

Čistíme nasucho a odpojené od elektřiny!

Sekačku a jiné elektrické stroje po skončení práce odpojíme od sítě. Pak je očistíme od trávy, hlíny a prachu suchým hadrem (lehce navlhčeným jen v případě nouze a pak vysušíme!). Z koleček sundáme nánosy trávy, sekací nože přetřeme, z vnitřní spodní strany seškrábeme případné nánosy zaschlé trávy, které někdy udělají bez čištění krustu.

I ruční mechanické nářadí chce zkontrolovat

Dnešní nářadí je z rozličných materiálů: používají se pevné kvalitní plasty, lehká dřeva i ušlechtilé kovy. Všude zkontrolujeme šrouby, úchyty, nasazení na násady. Pak uvedeme nářadí do „pohotovostního“ stavu: sekeru necháme naostřit, kosu naklepeme, zkontrolujeme ostří nůžek na růže a také spodní hrany rýčů. A pokud se nám těžce záhony ryjí, starý rýč vyhodíme a koupíme nový. Možná bude zapotřebí přikoupit hrábě: potřebujeme klasické a široké na listí s pružnými dlouhými zuby. Praktické jsou pevné hrábě s urovnávací hranou s jemnými zoubky.

Současně s prohlídkou, čistěním a opravami se zamyslíme nad lepším ukládáním zahradní techniky a nářadí. Nepořádek a nepřehlednost nás brzdí v práci, protože často něco hledáme, ale navíc se technika může poškodit, když třeba na sekačku spadne krumpáč. Je vhodné do kůlny nebo zahradního domku přidat nové úchyty, věšáky, police, přikoupit regál. Nářadí má nejlépe viset, stejně tak strunové sekačce je zavěšené lépe než postavené někde v koutě. Největší pozornost věnujeme elektrickým a motorovým přístrojům a jejich uskladnění v absolutním suchu.