Sluníčko nás chvíli láká ven na terasu, kde je příjemné posedět, ale jakmile zajde za mrak, nejradši se zase rychle stěhujeme zpátky domů. To je zkrátka konec léta. Nemusí to tak ale být, s pomocí zahradních mobilních topidel si příjemné chvilky na terase nebo zahradě můžeme prodloužit do pozdního podzimu – a proč vlastně ne do zimy.

Zahradní topidla (setkáváme se také s termíny jako tepelné zářiče do exteriéru, plynové zářiče a podobně) fungují na elektřinu (jako elektrické teplomety) nebo pracují na plyn. Můžeme si vybrat, co nám vyhovuje lépe. Halogenové infračervené teplomety zahřejí okolí velice rychle. Mají vysoký výkon a vydávají sálavé teplo, které neprohřívá okolí, ale přímo naše tělo. Prodávají se stojací nebo nástěnné typy, které se připevní na fasádu. Mobilní jsou jistě o něco praktičtější, protože si je můžeme přitáhnout ke křesílku, ve kterém právě sedíme. Životnost jejich infračervené trubice se udává kolem 8000 hodin.

Cena, design a příslušenství jsou různé

Luxus prodlouženého léta a příjemného tepla na terase může mít různou podobu – většinou se topidla podobají retro pouličním lampám. Před pár lety, kdy zahradní topidla byla v našich krajích novinkou, se nedalo vybírat co do designu tak jako dnes, kdy si můžeme topidlo dokonale vzhledově přizpůsobit terase, domu i zahradě. Tak například podstavce upletené z ratanu se budou hodit k sedací ratanové soupravě nebo křesílku. Kovové podstavce topidel ladí s kovovými květináči nebo kovovým jídelním stolem a židlemi. K dřevěné podlaze terasy i dřevěnému nábytku si koupíme nejspíše topidlo s podstavcem dřevěným, vybrat si můžeme v různých lazurách a prkna nebo palubky v různých šířkách provedení. Můžeme je mít i v elegantním nerez nebo lakovaném provedení.

Zahradní topidla dosahují celkové výšky až 230 cm a mohou být teleskopická. Zdroj tepelného záření kryje stříška, nejčastěji z práškové oceli, ze stejného materiálu bývá i tyč – stojan. Součástí bývá hliníkový reflektor. Většina masivnějších topidel má také kolečka, takže je snadné je převézt na různá místa v zahradě.

Plynová zahradní topidla

Hadici k plynovým topidlům nemusíte shánět, je součástí zboží. Regulátor tlaku někdy součástí výrobku je, někdy ne. Menší topidla (často označovaná jako campingová) váží asi 18 kg a fungují na 10kg plynovou lahev (součástí topidla je i zástěna na lahev). Jiná topidla lze zapojit na pětikilovou nebo jedenáctikilovou plynovou lahev.

Cena, kterou musíme za prodloužení léta na terase zaplatit, je různá. Obvykle může začínat asi na 3500 korunách, horní hranice je neurčitá, třeba více než 30.000,- Kč, jako v případě elegantního černostříbřitého plynového topidla Grand Hall Totum se zabudovanými reproduktory. Nejlevnější možností jsou naopak menší zahradní propanbutanová „hobby“ topidla (například ETNA) v cenách kolem 3500 – 4000 korun. Jejich výkon se dá plynule nastavovat a dosahuje rozpětí asi 5 – 12 kW.

Bezpečnost především

Topidlo na terase nebo zahradě samozřejmě může porazit vítr a takový pád jistě nejde dohromady s přítomností plynu – nic se ale stát nemůže, protože topidlo disponuje pojistným ventilem, který v případě pádu topidla, při změně jeho polohy, ihned přívod plynu uzavře. Jinak u elektrických i plynových spotřebičů – topidel – je třeba dodržovat obecné zásady bezpečnosti a nenechávat je bez delšího dozoru v chodu.