Pokud vás překvapuje, že ještě teď budete potřebovat sekačku, potom vás překvapí možná ještě více, že sekání právě v tomto období může rozhodnout o podobě vašeho trávníku v příštím roce. Aby z něho na jaře po odtání sněhu nezbyla jen nahnilá hnědá plsť, je třeba v podzimním období pažit sekat, co nejdéle to jde. O všem rozhoduje počasí, takže přesný termín, do kdy se má travní porost udržovat, nelze určit. Všeobecné pravidlo však říká, že pokud stébla trávy díky příznivé teplotě a slunečním paprskům stále ještě rostou, je potřeba je před napadnutím sněhové peřiny zkracovat na délku asi 3 – 5 cm.

K plošnému sekání nejlépe poslouží rotační sekačky. Kdo si chce dopřát pohodlnou a fyzicky nenáročnou práci, měl by se zajímat o benzínové sekačky s pojezdem. Tyto stroje jezdí samy a není je třeba tlačit. Tím ušetříte nejen fyzické síly, ale také svůj čas, protože se výrazně zkracuje doba práce. Tu také usnadní a zkrátí velká kola uložená v kuličkových ložiscích nebo objemný sběrný koš.

Na menší pozemky (předzahrádky apod.) jsou určeny elektrické sekačky, které vynikají snadnou ovladatelností a nízkou hmotností. Průlom zde představuje stroj BluePower 37E, který je vybaven kolektorovým elektromotorem. Ten dokáže ušetřit více než 50 % elektrické energie. Sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W.

Univerzální všeumělové

Na žádné zahradě by určitě neměl chybět křovinořez. Jeho univerzální vlastnosti vycházejí z jedinečných konstrukčních dispozic, které tento stroj předurčují k práci i ve špatně přístupných místech (prudké svahy, stísněná místa, příkopy apod.). Pro kyvadlový způsob sečení se křovinořezu někdy říká také motorová kosa. Velká výhoda spočívá v možnosti výměny strunové hlavy, která se používá k sečení trávy, za ocelový nůž nebo kotouč pro křovinořez. Díky tomu je křovinořez schopen nejen zkracování trávníku, ale i likvidace vysoké tuhé trávy, mlází, náletů nebo prořezávání větví, což oceníte právě na podzim.

A na podzim také oceníte služby motorových pil, například při prořezu stromů nebo při porcování palivového dříví na topnou sezonu. Řetězové pily ovšem nemusí být nutně na benzín, hodící se převážně na obtížnější práce, například v lese. Rozumným řešením jsou také elektrické pily, vhodné pro přípravu dříví do kamen i pro drobnější činnosti na zahradě nebo v dílně. Jejich relativní nevýhodou je pouze závislost na zdroji elektrické energie. Tento limit ale vyvažují výhodami v podobě nižší hmotnosti, snadnější údržbou a obvykle i nižšími pořizovacími náklady.