Listí můžeme odvézt do kompostárny nebo postupně dávat na ulici do nádoby na biologický odpad (biopopelnice). Nejlepší a nejjednodušší je ale listí zpracovat a využít rovnou na zahradě. Vrstva listí dodá půdě cenné živiny a je dobrou zimní izolací rostlin před mrazem.

Rozcvička s hráběmi

Hrabání je zdravý pohyb. Nesmíme jenom mít hrábě s příliš krátkou násadou. Když hrábě dobře uchopíme, efektivně si zacvičíme (pohyb a protažení břišních svalů může vzdáleně připomínat dokonce pádlování). Namáháme bicepsy i tricepsy a zdravě se zadýcháme.

Přikrýváme rostliny

Listí využijeme k zakrytí choulostivých dřevin, keřů a květin. K růžím nakopčíme zeminu a ještě přidáme peřinu z listí. Tu ale může rozfoukat později silný vítr, proto není na škodu listí ještě lehce fixovat – třeba jemným pletivem nebo na ně položíme netkanou textilii a převážeme provázkem. Listí můžeme z plochy trávníku také prostě nahrabat pod keře a trvalky. Zbytky nerozloženého listí na jaře dáme na kompost.

Kompostujme!

Shrabané listí se v kompostu lépe a rychleji rozloží, pokud si současně naplánujeme sekání zahrady. Listí a posekanou trávu v kompostu promícháme. Listí z ořechu (bohužel jej bývá hodně) ale vynecháme, do kompostu je nedáváme. Dlouho se totiž rozkládá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TIP

Hnojíme stromy Pod korunami stromů můžeme mělce do země zarýt spadané listí (zdravé, nenapadené) spolu s hnojivem.

Podzimní dekorace

Neberme ale listí jen jako nutné zlo (pravda, nad obřími spadanými hromadami se to špatně poslouchá). Podzimem vybarvené listí je nádherné. Vybereme ty nejbarevnější listy z několika stromů, takže se budou doplňovat různé barvy a různé siluety listů. Můžeme je přilepit na bílé dveře, na okno – po obvodu skla. Konce stonků listů lze navléct na dlouhou nit a zavěsit ji s listy na horní rám okna, nahoru mezi dveře a kamkoliv jinam. Listy také aranžujeme do nízkých váz a misek jako dekoraci stolu.

Kam s listím

  • do biopopelnice
  • do kompostárny
  • do kompostu
  • zarýt do záhonů nebo pod stromy
  • zimní zakrytí rostlin
  • podzimní dekorace