Vzpřímené nálevkovité květy se rozvírají do hvězdice, ze které ční pro nás zcela nezvykle rozvětvený pestík připomínající mořskou sasanku. Když k tomu přidáme sněhově bílou barvu s výrazně fialovým žíháním, můžeme si myslet, že jsme na jiném kontinentu. Exotickým dojmem působí i vzpřímený až obloukovitě skloněný a většinou chlupatý stonek, který jakoby obrůstají podlouhlé kopinatě tvarované listy s výrazným žilkováním a hustě uspořádanými chloupky.

CELOU NAŠI ENCYKLOPEDII KVĚTIN NAJDETE ZDE

Liliovky, kterým také říkáme trojhrotky, patří k méně početnému rodu, který zahrnuje přibližně 16 druhů vytrvalých bylin s krátce plazivými oddenky, s nimiž se můžeme setkat většinou ve vlhkých lesích nebo na horských svazích východní Asie v oblasti táhnoucí se od východního Himaláje až po Filipíny. Šlechtěné kultivary většinou dorůstají výšky okolo 60 cm, a proto se pěstují jako okrasné rostliny zdobící podrosty listnatých stromů.

Květenství

Jedná se o typicky podzimní rostliny, které u nás rozkvétají během září a října, na slunných stanovištích už v srpnu. Květy se výborně hodí k řezu.

Pěstování

Trojhrotky jsou pěstitelsky poměrně náročné rostliny, které vyžadují dostatečně vlhkou a propustnou humózní půdu mírně kyselé reakce a slunné nebo mírně zastíněné stanoviště chráněné před větrem.

Přestože se jedná o mrazuvzdorné rostliny, nemusí se s našimi holomrazy vždy dobře vyrovnat, a proto je musíme na zimu zakrýt dostatečně velkou hmotou mulčovací kůry, případně i chvojím.

V období růstu musíme dbát, aby půda nikdy úplně nevyschla a občas rostlinám přilepšit kapalným hnojivem. Zejména v jarním období si dejme pozor na slimáky, kteří mají spadeno na mladé listy.

Množení

ALIGN:LEFT Semena vyséváme bezprostředně po sklizni do nádob umístěných ve studeném pařeništi, kde necháme semenáčky přečkat první zimu. Na záhon je vysazujeme 10 až 15 cm hluboko a okolo kořenů přidáme rašelinu.

Liliovku můžeme také množit dělením trsů, které provádíme brzo z jara, kdy je rostlina ještě v klidu.