Pro začátek vysekejte nepotřebné keře, stromy a pařezy, které pak ošetřete herbicidním přípravkem Roundup, aby znovu nevyrašily. V této době je také čas na odplevelení záhonů po sklizni a likvidaci starých odrůd (maliníku, ostružiníku) a keřů, které jsou přestárlé a přestávají rodit. Poté připravte půdu na jaro k nové výsadbě zapravením kompostu. V tomto období je velice vhodná nová výsadba okrasných stromů, živých plotů či dřevin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na podzim je ideální čas také pro případnou totální obnovu trávníku. Starý, silně zaplevelený trávník je možno zlikvidovat opět vhodným herbicidním přípravkem.

Sledujte počasí

Podívejte se na předpověď počasí a přizpůsobte aplikaci herbicidního přípravku vhodnému počasí. Zvolte si klidný, suchý den s teplotou mezi 12 °C a 25 °C.

KONKRÉTNÍ RADY, CO DĚLAT V ŘÍJNU NA ZAHRÁDCE, NAJDETE ZDE

Nepoužívejte přípravek za větrného počasí. Vítr ho může odnést na rostliny, které chcete zachovat. Neaplikujte rovněž za deště. Kdyby do 6 hodin po aplikaci pršelo, bylo by pravděpodobně nutné ošetření opakovat. Vyhněte se také použití přípravku za studeného počasí či za velkého horka. Přípravek stříkejte pečlivě na listy. Je důležité se ujistit, že postříkáte celý list, ale snažte se, aby vám přípravek z listu nestékal. Takto ošetřená zahrada je připravena dělat vám radost po celý příští rok.

Zasejte trávník, prořezejte stromy

Počkejte jeden týden před zpracováním půdy a přípravou před setím. Až půda slehne, zasejte nový trávník na prokypřenou a plevele zbavenou půdu. Takto se dobře ujme a na jaře pěkně zhoustne.

Likvidace plevelných keřů může pokračovat až do doby, kdy jim začnou opadávat listy. Od listopadu můžete nežádoucí stromy a keře utnout nízko u země a okamžitě pečlivě ošetřit povrch pařízků. Použít můžete štěpařský vosk, který však může způsobit horší hojení. Používá se i bílá latexová barva. Z chemických přípravků je na trhu například 20% roztok přípravku Roundup. Vhodné je použít přípravek během doby vegetačního klidu od října do března.