I když je tato rostlina pěstována jako „ozdobná listem“, objevují se při dobré péči pod jejími listy i drobounké nazelenalé či narůžovělé kvítky, které rozkvétají jednotlivě nebo v hroznech. Z dálky nejsou často skoro vidět, mnohdy je objevíme spíše po čichu, protože vydávají lehce nasládlou vůni. Po odkvětu se přeměňují v oranžové až červeno purpurové bobule se dvěma až čtyřmi semeny.

VŠECHNY KVĚTINY Z ENCYKLOPEDIE ROSTLIN NAJDETE ZDE

Asparágy patří k rozsáhlému rodu čítajícímu okolo 300 druhů stálezelených i opadavých trvalek, polokeřů a pnoucích se rostlin, které se vyskytují na pobřežích a písčitých stanovištích Afriky, Asie a jižní Evropy. Většina rostlin má hlíznaté kořeny, ze kterých vyrůstají obloukovitě skloněné nebo ovíjivé stonky s jehlicovitými nebo šupinovitými lístečky. Se spoustou z nich se můžeme setkat i v zahradnických prodejnách. Odlišují se tvarem a uspořádáním jehlicovitých listů, některé připomínají kapradí, jiné mladé přesličky apod.

Květenství

Obvykle v podzimních měsících.

Vlastnosti

Tyto okrasné rostliny obsahují agresivní látky, které u citlivých jedinců mohou vyvolat podráždění pokožky. Vyloženě jedovaté pak jsou bobule.

Samostatnou kapitolou je chřest, který patří ke stejnému rodu. Od dob starého Říma je využíván jako delikatesní pochoutka, afrodisiakum a jinak „všeprospěšná“ zelenina, ale to už je samostatná kapitola.

Pěstování

Asparágus potřebuje světlé stanoviště bez přímého dopadu slunečních paprsků. Proto se pěstuje na sever orientovaných nebo na zastíněných parapetech, výborně se mu daří také v závěsných košících.

Nejlépe roste v běžném zahradnickém substrátu, který udržujeme vlhký a 1x za měsíc přihnojíme plným kapalným hnojivem. V bytě bychom ho měli obden zalévat a podle počasí i rosit. Příliš suché prostředí způsobuje žloutnutí a opadávání listů.

V zimě dává rostlina většinou přednost chladnému stanovišti, ale jednotlivé druhy mohou mít rozdílné nároky. V té době také výrazně omezíme zálivku, aby půda zcela nevyschla.

Přesazujeme ho poté, kdy na povrch začnou vyrůstat kořenové hlízy. Při té příležitosti můžeme rostlinu i dělit.

Množení

Dělením kořenových trsů, které provádíme brzy z jara. V této době nebo na začátku podzimu, kdy se teplota pohybuje okolo 16 °C, můžeme asparágus také vysévat.