Během jasných dnů si v klidu můžeme projít celou zahrádku a objevovat nejvhodnější výhonky pro řezání roubů. V tuto dobu to budou třešně a višně, ostatní peckoviny až na přelomu prosince a ledna.

Stromky a keře

Odebíráme je šikmým řezem zdravých jednoletých výhonů, nejlépe z horní a na jih obrácené části koruny. Vyhýbejme se tzv. vlkům, což jsou přehuštěné a slabé výhony kolmo rostoucí vzhůru.

Po označení jmenovkami založme rouby do bedýnky s vlhkým pískem, kterou umístíme ve studeném sklepě. Lze je však také zapíchat do země na severní straně budovy nebo stromu a zahrnout hlínou.

Keře bobulovin teď necháme s nožem na pokoji, ale zaměříme pozornost na půdu mezi jednotlivými dřevinami. Určitě bychom ji měli prohodit kompostem a máme-li tu možnost, tak i prolít močůvkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Za bezmrazého počasí lze také provést postřik všeho ovocného stromoví a křovin. Počítejme však s tím, že nebude tak účinný jako zjara.

Při přípravě na zimu už myslíme i na jaro

Do míst, kam proud z naší hadice už nedosáhne, můžeme bez obav umístit krmítko pro ptáčky. Dejme si ale pozor, aby k němu nemohly ani kočky!

Konečně se můžeme pustit do odstraňování už neplodících stromů a za bezmrazého počasí také do kopání jam pro jarní výsadbu. Měli bychom je po okraj zaplnit listím a drobnými větvičkami, aby v nich neuvízla potulná zvířátka.

Nevlídného počasí pak můžeme využít k ošetření nářadí. Určitě bude třeba odpojit hydrant, vypustit hadice, očistit a nabrousit krumpáče, motyky i rýče.

Nezapomeňte na zeleninovou zahradu

V zeleninové zahrádce život nekončí ani v prosinci. Ze záhonů můžeme ještě v tuto dobu sklízet zimní salát, špenát, růžičkovou a kadeřavou kapustu, mnohde i čínské zelí.

Pokud sklizenou zeleninu během několika dnů nezkonzumujeme, zabalme ji do novinového papíru a uložme ve vlhkém nevytápěném sklepě, kde nám vydrží třeba až do příštího roku. Aby nám nesklizené rostliny na zahrádce nespálil mráz, musíme je obložit větvemi chvojí nebo slámou. Kořeny před promrznutím nejlépe ochrání shrabané listí.

Záhonky, které jsme už vybrali do posledního kousku zeleniny, lze v tuto dobu ještě nahrubo zrýt a prohodit kompostem nebo uleželým hnojem.

Krátkých zimních dnů lze dobře využít k přípravě zeleniny k rychlení. Můžeme si vybírat z petržele, pažitky, kadeřavé kapusty nebo mangoldu. Na rozdíl od čekankových puků, které potřebují k rychlení tmu, vyžadují všechny jmenované druhy dostatek světla.

Stálý přísun vitaminů lze také zajistit domácí sklizní řeřichy. K pěstování nám plně postačí okenní parapet a miska s vlhkou vatou, po níž rozhodíme semínka. Kýžené úrody se dočkáme už během dvou až tří týdnů.

Majitelé vytápěných skleníků v nich mohou v tuto dobu bez obav pěstovat salát, ředkvičky nebo kedlubny. Musí však počítat s tím, že obsah dusičnanů bude v zimním období o něco vyšší.