Když se orchideje dostaly do rukou evropským zahradníkům poprvé, během 17. a 18. století, chřadly a umíraly v nevětraných přetopených sklenících zasazené do hutné hlíny. Dnes už víme, že orchideje potřebují speciální vylehčené substráty, specifické světelné i tepelné podmínky a proudící vzduch. Jsou to paradoxně podmínky, kterých lze velice snadno dosáhnout v bytě, a pokud znáte základní potřeby orchidejí, není péče o ně vůbec složitá. Z těchto důvodů se domácí pěstování orchidejí těší velké popularitě a zahradnické obchody nabízejí spousty druhů. Podívejte se, na co je třeba dát pozor při nákupu a péči o orchideje a jaké druhy jsou vhodné pro začínající pěstitele.

Teplomilné i chladnomilné orchideje

Tropickým pralesním orchidejím, které se cítí nejlépe při stálé teplotě kolem 20°, jež na noc neklesne nebo jen velmi mírně, říkáme teplomilné. Bude se jim dařit v celoročně vytápěných bytech a z běžné nabídky obchodů k nim patří Phalaenopsis neboli můrovec a atraktivní modrofialová orchidej Vanda. Oba druhy mají rády teplo, ale nikoli přímé slunce, a potřebují vlhčí vzduch. Druhy pocházející z oblastí, kde jsou větší teplotní výkyvy, mají naopak jiné nároky. Od jara do podzimu jim vyhovují podobné podmínky jako teplomilným, ale v zimě potřebují nižší teplotu k odpočinku. Druhy, jimž v zimě vyhovuje teplota mezi 16 - 18°, stačí na podzim přemístit na okenní parapet, pro druhy, které potřebují teplotu ještě nižší, je nejlepší zimní zahrada. Z běžně dostupných orchidejí jsou chladnomilné tyto druhy: Oncidium, Cattleya, Cymbidium a Dendrobium, z nichž poslední dva druhy vyžadují teploty okolo 15 stupňů, Cymbidium dokonce jen okolo 10 stupňů.

Zalévejte s rozmyslem

Nejčastější chybou při péči o orchideje bývá přelévání. Orchideje totiž nesnášejí trvale vlhkou zeminu. Následkem je uhnívání kořenů a chřadnutí celé rostliny. Zároveň hrozí i houby a plísně. Místo klasického zalévání jsou lepší vodní lázně: Celý květináč ponořte na pár minut do nádoby s měkkou vodou a nechejte pořádně okapat. Tuto lázeň je vhodné opakovat jednou či dvakrát týdně, v horkém létě i častěji. Orchideje můžeme také pravidelně vydatně rosit. Při klasickém zalévání i lázni dejte pozor, aby voda nepronikla do středu listové růžice! Orchideje potřebují měkkou, nejlépe dešťovou vodu, tvrdá jim vysloveně škodí. Pokud nemáte k dispozici dešťovku a z kohoutku vám teče tvrdá voda, lze ji změkčit převařením a vhodná je i voda destilovaná, do které můžeme přidat velmi malé množství hnojiva, ve kterém nesmí chybět dostatek fosforu a draslíku.

Se sympatickými zahradníky a jejich praktickými návody se můžete pravidelně setkávat na televizi Spektrum Home.

Foto: www.isifa.com, Spektrum Home