Pokud už roztál sníh, odstraníme z rostlin zimní kryt, vyčistíme trvalkové záhony od starých zbytků rostlin, listí a plevele, půdu lehce nakypříme, dáváme přitom pozor, abychom neponičili rašící špičky cibulovin. U rostlin, které mráz přes zimu povytáhl, kořenový bal umáčkneme. Záhony přihnojíme dobře uleželým kompostem nebo průmyslovými hnojivy.

U některých trvalek, jako jsou např. brčál, barvínek - Vinca minor, čemeřice - Helleborus, jaterník – Hepatica, odstraníme starší listy, které by jinak bránily svým olistěním pohledu na rozkvetlé květy.

U dřevin dosypeme mulčovací kůru a k vřesovištním rostlinám, jako jsou např. pěnišníky a azalky - Rhododendron, vřesy - Calluna, vřesovce - Erica, kanadské borůvky - Vaccinium corymbosum atd., přidáme rašelinu. Přidáním rašeliny k hortenziím - Hydrangea docílíme výraznějšího vybarvení květů.

Po zimě s dostatkem sněhu vypadají živé ploty dost nevábně, jsou rozvalené a polámané. Pokud nepomůže zastrčení rozvalených větví zpět do plotu, je nutný řez. Vyvalené větve odstraníme a živý plot sestřihneme tak hluboko, jak je zapotřebí, vždy ale respektujeme požadavky daného druhu na řez.

Dřevinám kvetoucím v létě, jako je např. komule Davidova - Buddleia davidii, nižší druhy tavolníku - např. Spiraea japonica, Spiraea x bumalda, nebo mochna křovitá - Potentilla fruticosa, ibišek syrský - Hibiscus syriacus, ořechokřídlec klandonský - Caryopteris x clandonensis, prospívá každoroční zmlazení. To znamená, že rostliny sestřihneme 10 - 20 cm nad zemí, nebo jen částečně zakrátíme větve o jednu třetinu až jednu polovinu. Zmlazení prospívá i některým druhům dřevitě rostoucích trvalek, které jsou po zimě rozvalené a nevzhledné, odzdola vyholené, je to např. levandule - Lavandula, svatolina - Santolina nebo šalvěj - Salvia.

U zahradního jezírka odstraníme napadané listí a staré zbytky rostlin, doplníme vodu.

Sázíme, vyséváme, přesazujeme

Mezi trvalky a cibuloviny sázíme přirychlené velkokvěté a drobnokvěté macešky Viola wittrockiana a Viola cornuta, které jsme zakoupili v obchodě. Oživíme si tak zahradu barvami, ač jsou tyto rostliny přirychleny, nemusíme se obávat slabších jarních mrazíků, ty jim neublíží.

Do skleníků, pařeniště, nebo truhlíků vyséváme letničky, jako jsou např. ostálky - Zinnia, aksamitník - Tagetes, krásenka - Cosmos, třapatky - Rudbeckia, čínské astry - Callistephus chinensis, hledíky - Antirrhinum, měsíčky - Calendula.

Předpěstovaným balkonovým rostlinám, ale i těm přezimovaným častěji větráme, rostliny tím budou otužilejší, pevnější a zdravější, postupně je tak otužíme a připravíme na přenos do venkovního prostředí.

Jakmile je rozmrzlá půda, pokračujeme ve výsadbě okrasných, ovocných dřevin a růží. Jako první vysazujeme prostokořenné sazenice.

Je vhodná doba pro přesazení pokojových rostlin. Pokojové rostliny pravidelně přihnojujeme v intervalu jednou za čtrnáct dní.

Koncem měsíce se budeme věnovat růžím

Koncem března rozhrneme přikopčenou zeminu od růží, růže sestříháme a přihnojíme dobře uleželým kompostem nebo průmyslovými hnojivy. Při stříhání růží (čajohybridy, polyantky a stromkové růže) postupujeme takto: nejprve odstraníme všechny tenké a poničené větve, potom vybereme nejsilnější výhony, které ponecháme, a ostatní odstraníme. Ponechané výhony zakrátíme na dvě až čtyři očka. To znamená, že u růží, které jsou v růstu bujnější, ponecháme na výhonu čtyři očka a u těch, které rostou slabě, necháme jen dvě. Řez vedeme vždy alespoň 5 - 7 mm nad pupenem, to proto, že výhon po řezu zasychá, pokud bychom řízli příliš blízko, mohlo by dojít k zaschnutí očka. Očko, nad kterým vedeme řez, by mělo vždy směřovat ven z keře. Pamatujme, že růže kvetou dobře jen na silných a zdravých výhonech.

Stromkové růže zbavíme zimního krytu, ukotvíme ke kůlu a provedeme jarní řez. U pnoucích růží řezem keř prosvětlíme, odstraníme příliš zahuštěné výhony a přestárlé výhony uřízneme až u země. Sadové a půdopokryvné růže pravidelný řez nevyžadují, jednou za čas je zmladíme a odstraníme suché a příliš přestárlé větve, tímto způsobem udržíme rostliny stále mladé a v dobré kondici.

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com