Dřevo a kámen

Dřevo je hezké, příjemné na omak, při správné péči trvanlivé, z tuzemských druhů volíme nejčastěji dub či borovici, někdy smrk, dražší, a proto méně častá jsou dřeva tropická. Plotové prvky mohou být neopracované (kulatina, tyče) či opracované (různě skládané latě a fošny, desky, trámky…), ovšem zvláště v místech styku se zemí je nutné ošetřit je proti vlhkosti, houbám a škůdcům. Jestliže chceme plot ponechat bez povrchové úpravy, volíme odolnější modřín nebo severský smrk, a současně ho chráníme konstrukčně – například tvarem spodní i horní hrany jednotlivých prvků tak, aby se na nich nedržela voda. Tradičním zdicím materiálem pro stavbu plotů je kámen, používaný nejčastěji na podezdívky a sloupky, výplně bývají z jiných materiálů. Kámen bývá nepravidelného tvaru, lámaný do kostek a kvádrů různých velikostí, štípaný naplocho - ten působí v zahradním prostředí nejpřirozeněji, a může se skládat nebo lepit maltou. Zvláštním typem jsou gabionové ploty. Kromě přírodních druhů – žuly, křemene, opuky, pískovce a břidlice, se ke zdicím plotovým materiálům řadí cihly, tvárnice a betonové plotové tvarovky.

Železo a hliník

Kov je, pokud jde o ploty, klasikou, kované železné ploty rozmanitých stylů od prostých přes zdobné až po přísně technicistní jsou ozdobou středostavovských starších i novodobých domů. Nevyužívá se však pouze na kované plotové výplně, u levnějších typů oplocení se používají kovové sloupky v kombinaci s pletivem. Kované železné plotové prvky korespondují obvykle i s dalšími doplňky na domě – se zábradlím na balkóně či u schodů, s kováním na vstupních dveřích, se zábranami pro truhlíky a podobně. Jsou vyráběny většinou na míru, ovšem na trhu je již také stavebnicový systém, který si zákazník smontuje svépomocí. Pro výrobu kovových plotů je kromě železa využíván také hliník. Mezi jeho přednosti patří především nízká hmotnost a dlouhá životnost. Ploty z tohoto materiálu jsou nabízeny v široké škále barev.

Plusy a minusy jednotlivých materiálů:

Dřevo Plusy: esteticky dokonalé, při správné péči trvanlivé, některé plotové prvky mohou být neopracované.

Mínusy: odolné dřevo může být bez povrchové úpravy, je třeba chránit dřevěné prvky v místech styku se zemí, pokud není ponecháno bez povrchové úpravy, nutnost pravidelné údržby.

Kámen Plusy: vysoce trvanlivý a prakticky bezúdržbový, odolný proti povětrnostním vlivům, zajímavý vzhled.

Mínusy: náročnější opracování, nelze změnit stávající vlastnosti, vyšší cena.

Železo a hliník Plusy: s povrchovou úpravou dlouhá životnost, odolné proti mechanickému poškození, široká škála barev a dekorů, zajímavý design, výroba na míru.

Mínusy: vyšší pořizovací cena.

Pletivo: Plusy: finančně velmi výhodné oplocení, vhodné pro oplocení velkých ploch, varianta pozinkovaný drát potažený plastem - delší trvanlivost, lepší vzhled.

Mínusy: nižší pevnost a odolnost proti mechanickému namáhání, nutná údržba, nepříliš estetický vzhled.

Foto: www.thinkstock.cz