Provizorní venkovní vaření a stolování lze třeba vytvořit jen mobilním grilem a zahradním nábytkem, letní kuchyně nám však umožní nejen přípravu různorodějších jídel, ale čas strávený vařením navíc nemusíme považovat za nepříjemnou povinnost.

Nejdůležitější při plánování zahradní kuchyně je správné umístění. Měla by být na částečně nebo zcela závětrné a stinné straně, pokud je to možné, i s pěkným výhledem. Málokde ale najdeme takové po všech stránkách ideální místo, proto je často nutné kuchyni dodatečně chránit proti povětrnostním vlivům i slunci. K tomu využijeme buď slunečníky, či markýzy, vhodná je ale i dřevěná konstrukce se zeleným porostem, případně v blízkosti stromů. Můžeme také kombinovat mobilní a stabilní zástěny tak, abychom chránili místo během různé denní doby i ročního období.

Letní kuchyně včera a dnes

Letní kuchyně byly v minulosti běžnou součástí měšťanských letních sídel. Většinou šlo o malé zahradní domky, vybavené sporákem, pracovní plochou, nádobím a příruční spíží nebo lépe chladným sklípkem. Tam se připravovala nejen snídaně či odpolední káva nebo čaj, ale i oběd, a odtud se pak servírovaly buď ke stolu pod širým nebem, nebo například do altánu a podobně. Dnes preferujeme spíše otevřené přístřešky nebo zahradní lehké stavby, kde je příprava jídla víceméně zpříjemněním posezení s rodinou či přáteli na čerstvém vzduchu. Ideální je místo u zdi, k níž přistavíme krb a gril, labužníci mohou přidat ještě malá kamínka a udírnu. Jestliže takovou zeď nemáme, můžeme ji k tomuto účelu vybudovat a ze zadní, „rubové“ strany ji zkrášlit výklenky a zídkami pro umístění květin a malých zahradních artefaktů. Strana v kuchyni poslouží jako nosič poliček a skříněk na koření a hrnky. Další vybavení – to znamená množství nábytku, nádobí, přívod elektrické energie a vody, odpad, osvětlení a podobně, závisí na tom, kolik lidí se zde bude scházet a jak často a v jakém množství budeme jídla v této kuchyni připravovat. Jestliže chceme kuchyni využívat méně často, stačí jen základní vybavení, v opačném případě se větší investice jistě vyplatí.

Vzdušná, ale bezpečná

Důležitá je konstrukce zahradní kuchyně. Stěny zde být mohou, ale nemusí. Pozornost je však nutné věnovat podlaze. Měla by korespondovat s prostředím zahrady, současně ale také nesmí být křivá či kluzká, abychom se po ní pohybovali bezpečně a jistě. Je možné ji vybudovat z obyčejných cihel či půdovek, z plochých kamenů nebo z venkovních mrazuvzdorných nesmekavých dlaždic. Na chráněné místo můžeme použít i hrubá prkna. Vzhledem k okolnímu terénu a povětrnostním podmínkám je vhodné zvýšit podlahu přístřešku oproti okolí asi o deset centimetrů, aby ji nezaplavovala při dešti voda. Pokud jde o střechu, můžeme na horní část stavby použít komůrkový polykarbonát, například makrolon, který kvůli lepší ochraně proti slunci zakryjeme rohožemi, případně necháme porůst popínavými rostlinami. Jestliže budeme kuchyni využívat jen v teplých nedeštivých dnech, zastřešíme místo s krbem či grilem pálenými taškami, na část s posezením stačí lehká síť s popínavými rostlinami, místo bude dostatečně stinné, ale současně i vzdušné. Abychom nemuseli nábytek vždy před deštěm uklízet do bezpečí, zvolíme jej z exotického dřeva nebo kovový.

Na čem uvaříme?

V zahradní kuchyni nesmí samozřejmě chybět místo k vaření. Zcela jednoduchou a levnou variantou jsou stará kamínka, například Petry, k nimž přiděláme kouřovod (dbáme přitom na požární bezpečnost). Lze na nich vařit, jestliže máme chuť na grilované pokrmy, stačí malá úprava a na místo horní desky umístíme blok leštěné žuly, litinový plát nebo lávový kámen. Lávový kámen či žulu je nutné zasadit do železného rámu, jinak by mohly prasknout. Jestliže máme dost času i energie, pořídíme si stabilní zahradní gril. Ten koupíme buď hotový jako kus, nebo jako stavebnici a postavíme si ho sami. Ti nejšikovnější si ho vyprojektují a postaví podle svých představ a požadavků z kamene či šamotových cihel. Ať tak či tak, použité materiály by měly být žáru a mrazuvzdorné, spíše úzký komín by měl být opatřen stříškou proti dešti. Krb může být zcela jednoduchý pouze s horní plotnou a grilovací vnitřní mřížkou, komfortnější typy jsou vybaveny grilovací jehlicí s pohonem, troubou či udírnou a podobně.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz