Stěhujeme kuchyni na zahradu


Autor: www.isifa.com
Slunečné a teplé dny nás lákají k posezení v zahradě a přípravě kulinářských lahůdek pod širým nebem. A na čem zde budeme kuchtit?
Fotogalerie
Nejdůležitější při plánování zahradní kuchyně je správné umístění. Měla by být na částečně nebo zcela závětrné a stinné straně, pokud je to možné, i s pěkným výhledem. Málokde ale najdeme takové po všech stránkách ideální místo, proto je často nutné kuchyni dodatečně chránit proti povětrnostním vlivům i slunci. K tomu využijeme buď slunečníky, či markýzy, vhodná je ale i dřevěná konstrukce se zeleným porostem, případně v blízkosti stromů. Můžeme také kombinovat mobilní a stabilní zástěny tak, abychom chránili místo během různé denní doby i ročního období.
Letní kuchyně včera a dnes
Letní kuchyně byly v minulosti běžnou součástí měšťanských letních sídel. Většinou šlo o malé zahradní domky, vybavené sporákem, pracovní plochou, nádobím a příruční spíží nebo lépe chladným sklípkem. Tam se připravovala nejen snídaně či odpolední káva nebo čaj, ale i oběd, a odtud se pak servírovaly buď ke stolu pod širým nebem, nebo například do altánu a podobně. Dnes preferujeme spíše otevřené přístřešky nebo zahradní lehké stavby, kde je příprava jídla víceméně zpříjemněním posezení s rodinou či přáteli na čerstvém vzduchu. Ideální je místo u zdi, k níž přistavíme krb a gril, labužníci mohou přidat ještě malá kamínka a udírnu. Jestliže takovou zeď nemáme, můžeme ji k tomuto účelu vybudovat a ze zadní, „rubové“ strany ji zkrášlit výklenky a zídkami pro umístění květin a malých zahradních artefaktů. Strana v kuchyni poslouží jako nosič poliček a skříněk na koření a hrnky. Další vybavení – to znamená množství nábytku, nádobí, přívod elektrické energie a vody, odpad, osvětlení a podobně, závisí na tom, kolik lidí se zde bude scházet a jak často a v jakém množství budeme jídla v této kuchyni připravovat. Jestliže chceme kuchyni využívat méně často, stačí jen základní vybavení, v opačném případě se větší investice jistě vyplatí.
Vzdušná, ale bezpečná
Důležitá je konstrukce zahradní kuchyně. Stěny zde být mohou, ale nemusí. Pozornost je však nutné věnovat podlaze. Měla by korespondovat s prostředím zahrady, současně ale také nesmí být křivá či kluzká, abychom se po ní pohybovali bezpečně a jistě. Je možné ji vybudovat z obyčejných cihel či půdovek, z plochých kamenů nebo z venkovních mrazuvzdorných nesmekavých dlaždic. Na chráněné místo můžeme použít i hrubá prkna. Vzhledem k okolnímu terénu a povětrnostním podmínkám je vhodné zvýšit podlahu přístřešku oproti okolí asi o deset centimetrů, aby ji nezaplavovala při dešti voda. Pokud jde o střechu, můžeme na horní část stavby použít komůrkový polykarbonát, například makrolon, který kvůli lepší ochraně proti slunci zakryjeme rohožemi, případně necháme porůst popínavými rostlinami. Jestliže budeme kuchyni využívat jen v teplých nedeštivých dnech, zastřešíme místo s krbem či grilem pálenými taškami, na část s posezením stačí lehká síť s popínavými rostlinami, místo bude dostatečně stinné, ale současně i vzdušné. Abychom nemuseli nábytek vždy před deštěm uklízet do bezpečí, zvolíme jej z exotického dřeva nebo kovový.
Na čem uvaříme?
V zahradní kuchyni nesmí samozřejmě chybět místo k vaření. Zcela jednoduchou a levnou variantou jsou stará kamínka, například Petry, k nimž přiděláme kouřovod (dbáme přitom na požární bezpečnost). Lze na nich vařit, jestliže máme chuť na grilované pokrmy, stačí malá úprava a na místo horní desky umístíme blok leštěné žuly, litinový plát nebo lávový kámen. Lávový kámen či žulu je nutné zasadit do železného rámu, jinak by mohly prasknout. Jestliže máme dost času i energie, pořídíme si stabilní zahradní gril. Ten koupíme buď hotový jako kus, nebo jako stavebnici a postavíme si ho sami. Ti nejšikovnější si ho vyprojektují a postaví podle svých představ a požadavků z kamene či šamotových cihel. Ať tak či tak, použité materiály by měly být žáru a mrazuvzdorné, spíše úzký komín by měl být opatřen stříškou proti dešti. Krb může být zcela jednoduchý pouze s horní plotnou a grilovací vnitřní mřížkou, komfortnější typy jsou vybaveny grilovací jehlicí s pohonem, troubou či udírnou a podobně.
Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...