Kropení zajistí i v době, kdy se o ně nemůžete postarat sami - třeba kvůli pozdním návratům z práce nebo během víkendu u rodičů či o dovolené.

Šetří čas i námahu

Doba, kdy jsme po zahradě běhali s konvemi vody nebo kropili hadicí, je nenávratně pryč. Člověk nemusí být nijaký počtář, aby si dal dohromady, kolik draze placené vody takhle zbytečně vyplýtvá. Není tedy divu, že se i na českých zahradách začínají zabydlovat samozavlažovací soustavy, které vodu dovedou přesně tam, kam je potřeba, a kolik je potřeba. Jednou ze žhavých a velmi praktických novinek je jednoduchý systém zavlažování 2 v 1, který je ukryt ve speciálním neviditelném obrubníku. Hodí se jak pro skleníky, skalky, záhony, tak i na zahrádky.

„Systém je tvořen zahradním obrubníkem, který je dimenzován tak, aby jím mohla protékat voda, dále rozvodovou hadičkou a postřikovačem,“ vysvětluje Ondřej Bílý z Mountfieldu. Díky tomu nejen zásobuje rostliny vodou, ale navíc dokáže hezky a kvalitně oddělit jednotlivé části zahrady. A rovněž zabraňuje nežádoucímu prorůstání vysazených kultur.

Jak na to? Jednoduše…

Instalace samozavlažovacího systému je natolik snadná, že ji každý zvládne sám. „Stačí vyhloubit rýhu, do ní zasadit obrubník a připevnit plastovými kolíky. A přihrnout obrubník zeminou. Pak si zvolíte místo, kde bude postřikovač, a přiloženým děrovačem uděláte v obrubníku otvor, do kterého nacvaknete konektor s hadičkou. Nakonec obrubník připojíte zahradní hadicí se spojkami ke kohoutku s vodu. Jednotlivé postřikovače a kapkové závlahy se dají individuálně nastavit. Systém si také můžete rozdělit do několika sekcí, třeba podle toho, jak máte členěnou zahradu,“ říká Ondřej Bílý s tím, že v nabídce Mountfieldu jsou dvě varianty samozavlažování: 6metrová a 12metrová. Velmi snadno se dá přizpůsobit i členitému terénu.

Závlahy si naprogramujete

Jak už bylo napsáno, samozavlažovací systém snižuje spotřebu vody, a tím i spoří náklady na zavlažování - kapky totiž dopadají přesně tam, kam potřebujete. Stačí v pravý čas otočit kohoutkem. Pravidelné zavlažování si však můžete ulehčit ještě víc. Stačí do systému připojit vodní hodiny. Jde o univerzální elektronický vodní časovač, na kterém si naprogramujete hodinu a den, kdy se má zavlažování samo spustit.

Více na www.mountfield.cz