Optimální závlahy docílíte jedině s automatickým zavlažováním, které poskytuje závlahu rovnoměrně na celém, přesně vytyčeném prostoru. Díky systému automatické závlahy vám pokaždé, když odjíždíte na dovolenou, odpadne starost o vaši zahradu. Nemusíte ani ráno vstávat, abyste zahradu zalili dříve, než začne žhnout slunce (zavlažování během dne je pro rostliny nevhodné, spotřeba vody navíc kvůli odpařování roste až o 30 %). Pokud si pořídíte čidlo půdní vlhkosti a dešťový senzor, dostanou rostliny jen tolik vláhy, kolik opravdu potřebují. Pomůžete tím zahradě i vaší peněžence.

Srdcem celého systému je zavlažovací počítač (případně zavlažovací hodiny), který řídí jednotlivé zavlažovací cykly. Nasazuje se na vodovodní kohoutek nebo přímo na zdroj vody. Na tomto zařízení je v několika krocích možné naprogramovat začátek a délku zavlažování, zavlažovací cykly nebo třeba individuální dny pro zavlažování.

I při automatickém zavlažování platí, že by využití vody mělo být co nejefektivnější. Pro větší úsporu vody proto lze k zavlažovacímu počítači napojit dešťový senzor nebo čidlo půdní vlhkosti. Údaje z těchto přístrojů jsou neustále vyhodnocovány a automatické zavlažování je, v závislosti na vlhkosti půdy a přírodním dešti, dle potřeby přerušováno. Provoz je pak velmi úsporný.

V rámci automatického zavlažování si můžete vybrat mezi nadzemními nebo podzemními systémy. Obecně lze říci, že pro malé a jednoduché travnaté plochy lze použít mobilní nadzemní systém závlahy, pro větší a složitější plochy je naopak vhodnější podzemní závlaha. Pokud se rozhodnete pro nadzemní způsob závlahy, získáte mobilní systém, který můžete na vaší zahradě kdykoli a jednoduše přemístit. Na výběr máte, v závislosti na velikosti a tvaru zavlažované plochy, mezi čtyřplošnými, kruhovými a víceplošnými zadešťovači.

Druhou možností je instalace zavlažování trávníku pod zem. Tento systém využívá moderních výsuvných zadešťovačů, které se, pokud nejsou v provozu, nacházejí diskrétně schované v trávníku. Například dosah zadešťovačů skrápěcího systému Gardena je až 380 m² a úhel zavlažování lze volit v rozmezí 25 - 360°. Na výběr je v závislosti na velikosti a tvaru zavlažované plochy mezi turbínovými, čtyřplošnými a víceplošnými zadešťovači.

Zavlažování nebylo nikdy snadnější a zábavnější. Podrobné informace k řízení zavlažování naleznete zde.