Propásli jste Víkend otevřených zahrad? Napravte to! Možná jste nestihli minulou sobotu a neděli Víkend otevřených zahrad. Možná dokonce kvůli své zahradě, kde je pořád tolik práce – sázení, přesazování, starost o květiny, péče o (nejdříve suchý a pak pořádně deštěm pokropený) trávník i o rychle přerůstající živé ploty. Palácové a zámecké zahrady českých státních památek se opět po roce otevřely veřejnosti. V režii Národního památkového ústavu a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu bylo zpřístupněno na 40 zahrad v celé republice. Nabídly komentované prohlídky, zahradní slavnosti, aranžérské akce a výstavy. Nemusíte ale říkat: „smůla, tak zase za rok,“ částečně své pozapomenutí totiž můžete napravit ještě letos.

Kam vyrazit do konce června

Šanci navštívit palácové a zámecké zahrady nebo jejich části v rámci speciálních akcí máme ještě do prázdnin. Tady jsou čtyři tipy na akce Národního památkového ústavu; červnové téma jejich projektu Oživlé památky nese název V zahradách.

Do středočeských Veltrus se vypravte o víkendu 23. a 24. června, kdy v zámeckém parku proběhne tradiční soutěžní výstava růží. Zajímavé je, že návštěvníci o vítězi rozhodují sami; součástí vstupenky je hlasovací lístek.

Na jižní Moravě si ve stejný víkend nenechte ujít projekt hradu Pernštejn, který v rámci trendu living history přibližuje každodenní život na zahradě. Akce nese název Jak se žilo za Pernštejnů – Květiny slavnostní a prosté. „Návštěvníci se dozvědí něco o květomluvě i o tom, jak se květiny dříve uplatňovaly při výzdobě,“ říká Mgr. Zdeňka Kalová z Národního památkového ústavu. „Sami si také budou moci zkusit uplést girlandu, ozdobit se podle starých zvyků růžovým věnečkem anebo vyzkoušet, jak se připravovaly a jak chutnaly květinové delikatesy.“

Na zámku Stekník, který není jinak přístupný, můžete navštívit 23. června Piknik s čajovnou – letní rozjímání mezi rozkvetlými růžemi na zámeckých terasách. Nutná je rezervace předem.

Foto: www.zamek-veltrusy, http://steknik.zamek.txt.cz/