Na jabloních, hruškách, ale i meruňkách a broskvoních se objevily zelené plůdky, které podle potřeby přihnojujeme pomocí hnojivové závlahy. Mysleme přitom na to, že přípravky obsahující dusík dodají stromům životní sílu, ale od poloviny měsíce bychom s nimi už měli přestat.

Dejme si také pozor na příliš rychlý růst ovocných stromů, který může odebírat živiny určené pro ovoce. Pokud si něčeho takového všimneme, není to katastrofa, příliš bujné rozrůstání můžeme zpomalit opatrným řezem. Pamatujme však, že nejlepší ovoce bývá na vodorovných nebo šikmo rostoucích větvích, a proto odstraňujme hlavně výhony směřující kolmo vzhůru. Aby nám budoucí úrodu nezlikvidovali škůdci, upevníme v polovině měsíce na kmeny lepové pásky a podle situace se pustíme i do chemické ochrany proti obaleči jabloňovému, mšicím, strupovitosti nebo padlí.

Pokud se nám urodilo tolik plodů, že samy padají na zem, dejme se zavčas do ruční probírky a odstraníme všechny neduživé padavky. Všechno, co spadlo na zem, pečlivě shrabeme, ať se nám do zahrádky nedostanou plísně.

Máme-li v úmyslu namnožit keře angreštu, můžeme to udělat právě teď pomocí řízků, které po ošeření stimulátorem napícháme do pařeniště. Ideální jsou 6 až 8 cm dlouhé polodřevnaté letorosty, kde spodní řez provedeme těsně pod očkem a vrcholový mírně nad.

V tuto dobu se už také můžeme přesvědčit, jak se nám ujaly rouby. Pokud začaly obrážet, povolme jim úvazky a na přeroubovaných stromech odstraníme případné „vlky“.

Odměnou za pravidelnou péči nás červen obdaří krásně červenými jahodami, které budou den po dni dozrávat. Podložíme je zavčas plastovými košíčky, ať od země nezačnou plesnivět. Kromě těchto sladkých plodů si už také budeme moci smlsnout na raných odrůdách rybízu, angreštu a třešní. Nezapomeneme přitom, že nejvhodnější doba k prořezání třešně je těsně po sklizni.

V zelinářské zahrádce je teď příjemně. Postupně sklízíme mrkev, salát, rané zelí, kadeřávek, ale i brambory a loňský pórek. V druhé polovině měsíce přijde řada na cibuli sazečku a následně i česnek.

Bezprostředně sklizené záhony necháme trochu odpočinout a osadíme je třeba rostlinami na zelené hnojení. Neznamená to však, že bychom od teď měli nechat celou zahrádku ladem. Pokud jsme to zatím nestihli, urychleně dokončíme výsadbu hlávkové kapusty, kedlubny a zelí.

V každém případě si necháme připravený výsevný záhon, kam by měla přijít semínka pro předpěstování salátu. Na ostatní volné záhony postupně vyséváme černou ředkev a vodnici, v polovině měsíce endivii, čekanku salátovou a čínské zelí. Od konce měsíce můžeme začít s výsevem špenátu pro pozdní sklizeň.

Přesvědčíme se také, jak se daří našim rajčatům. Tyčkovým na venkovních záhoncích je potřeba seříznout v závěru měsíce vrcholy. Jejich plody se tak dobře vyvinou a stačí do skončení vegetační sezony dozrát.

Rajčátka ve fóliovníku se už začínají červenat a od konce června je budeme moci sklízet. Musíme jim však pravidelně vylamovat postranní výhonky, aby se nevysilovaly. Nezapomínejme také pravidelně kontrolovat zelené záhonky, zda se tu neobjeví slimáci, housenky, mšice nebo plísně. V případě většího výskytu ošetříme zeleninu doporučeným prostředkem.

Pokud připravujeme kompost klasickým způsobem, tj. na odkryté hromadě, prolijeme ho za sucha hnojivem ve formě zákvasu, močůvkou nebo alespoň vodou.

Foto: www.thinkstock.cz