S příchodem léta a prázdnin nás i naše nejmladší začne lákat zahrada a příjemné ochlazení v bazénu. Nikdy bychom však neměli zapomínat, jak velké nebezpečí může na děti při hře v bazénu nebo jeho okolí číhat.

Na zásady bezpečnosti v blízkosti bazénů a zahradních jezírek jsme vás již upozorňovali. Nastalo období, kdy je sezona venkovního koupání opět v plném proudu, což je nejpříhodnější doba, abychom si tato základní pravidla znovu připomenuli.

Zásada č. 1: Neustálý dozor

V první řadě je nezbytné mít děti neustále pod kontrolou. Stačí malá chvíle nepozornosti, která může mít tragický následek. Bazény a zahradní jezírka jsou však pro děti velkým lákadlem a jen těžko jim lze v pobytu ve vodě zabránit. Přesto je nutné vzít na vědomí, že voda představuje pro naše ratolesti zábavu i zásadní rizika. Nebezpečí můžeme snížit nejen tím, že budeme mít děti neustále na očích. Pomoci nám mohou i další bezpečnostní opatření.

Zásada č. 2: Nezbytné bezpečnostní prvky

Velmi podstatnou součástí bezpečnosti dětí na zahradě je zajištění okolí bazénu nebo vodního jezírka. Důležité je, aby okolí bazénu bylo správně upravené – povrch nesmí být kluzký. Proto je důležité zvolit dlažbu s protiskluzovou povrchovou úpravou.

Jak uzpůsobit zahradu dětem, se dále dočtete v následujícím článku: Vytvořte dětem na zahradě prostor pro hraní

Bazén můžeme efektivně zabezpečit tím, že jej celý zakryjeme. Jako vhodné krytí bazénu poslouží klasické zastřešení. O něco levnější, ale stále kvalitní alternativou je použití pevné lamelové rolety. Samotné zakrytí bazénu má vedle bezpečnosti i další výhody. Dokáže například zamezit vnikání nečistot do bazénu, čímž se snižuje náročnost údržby, zajišťuje menší kolísání teploty vody, zabraňuje odpařování vody a prodlužuje koupací sezonu.

Další důležitou součástí bezpečnosti v okolí zahradního bazénu jsou prvky jako kvalitní zábradlí, madla a úchyty, pevné schůdky či dostatečně vysoké oplocení (minimálně 80 centimetrů). Dobrým pomocníkem může být také aquasenzor, který v případě pádu dítěte do bazénu spustí hlasitý poplach.


Zásada č. 3: Zvýšená opatrnost na nejmenší děti

Zejména pro nejmenší děti může být nebezpečné i velmi malé množství vody. Proto nesmíme podcenit zabezpečení celého vodního prostoru včetně mělčiny. Malé děti se totiž mohou utopit už ve dvaceti centimetrech vody. Mělkou vodu je vhodné zakrýt třeba pevnou kovovou sítí, která malé dítě zvládne unést.

Zásada č. 4. Nafukovací pomocníci

Většina dětí koupání v bazénu přímo miluje. Při dovádění ve vodě a okolo ní by na sobě děti měly mít nafukovací pomůcky (křidélka, vestu nebo kruh), které je nadnáší. Ani na tyto pomůcky se však nemůžeme spoléhat na sto procent, dozor dospělých je proto nevyhnutelný.