Při budování tradiční zahrady bude více akcentovaná její obytná část, přece jen na zahradě dnes více žijeme a odpočíváme, než na to měli čas naši pradědečkové.

Pokud nejsme zrovna zkušení zahrádkáři, při zakládání tradiční zahrady se poradíme. Protože cit a zkušenosti našich praprapředků už nemáme. Ti žili celý život v přírodě a věděli přesně, kam zasadit jabloň nebo víno. Základem budou domácí druhy stromů a keřů, jako je mišpule, klikva, slívy, švestky, hrušně a jabloně. Nezapomeneme na maliny a jahodiště. Také zdravý černý rybíz by měl mít vyhrazené místo. Kromě plodů můžeme konzumovat i čerstvé listy: když je přelijeme vroucí vodou, získáme voňavý čaj.

CO BY NA STAROČESKÉ ZAHRADĚ NEMĚLO TAKÉ CHYBĚT A UŽ JSME O TOM PSALI:

Pozapomenuté keře

  • Kalina obecná je náš původní divoký keř, na jaře zdobí zahradu bílými květy a na podzim červenými plody, které zobají ptáci.
  • Oskeruše domácí je ceněná pro své plody (původní divoké moravské ovoce), ze kterých se vyrábí pálenka, léčiva, a používá se i v kuchyni.
  • Mišpule velkoplodá zdobí zahradu na jaře bílými květy, na podzim žlutočervenými listy a v zimě na větvích zůstávají kožnaté plody. Vyhledávají je ptáci, ale jsou pochoutkou i pro nás. Pojídat jejich měkkou voňavou dužninu přímo ze stromu v zasněžené zahradě je zvláštní zážitek.

Své místo zejména ve velké zahradě může najít i šípková růže – keř zasadíme někde vzadu u zdi, půvabně kvete a budeme mít šípky na čaj i džem přímo doma. Pár šípků necháme na větvích ptákům na zimu.

Tradiční květiny nesmějí chybět

Slaměnky, jiřiny, floxy, růže keřové, pnoucí i stromkové a spousta letniček. Tak nějak mohou vypadat květinové záhony tradiční zahrady. Vyniknou i skromné a nenápadné květiny, třeba pomněnky, sedmikrásky, nešlechtěné petrklíče. Luční kvítí jako kopretiny a chrpy dostaneme do zahrady jednoduše: jsou součástí některých směsí travních semen.


Stylové cestičky a ploty

Jaké cestičky sluší tradiční zahradě? Ne ty jako podle pravítka a beze smítka, ale písčité pěšinky, cihlové chodníčky, vyšlapané cestičky posypané kamínky nebo kůrou. Ideální jsou lokální materiály, cihly z blízké cihelny, kámen z nedalekého lomu. Ve své jednoduchosti jsou nepřekonatelné dřevěné ploty z planěk. Klasický plot jako z Ladových obrázků nepřebíjí svým vzhledem vegetaci a poskytuje stylové sousedství třeba stolisté růži.

v..." title="

U branky by neměl chybět plamének, oblíbená popínavka našich prababiček. O plaméncích (Clematis) jsme psali v..."/>Autor: www.isifa.com