Jsme na levém vltavském břehu pár kilometrů nad soutokem s Labem pod Mělníkem, v maličké obci Chramostek. Leží vlastně na ostrově, protože z druhé strany teče vltavský průplav.

Při procházení zahradou si uvědomíme, jaká je zahradničina těžká práce i normálně, za řekněme běžných podmínek. A že tady je něco mnohem víc: vybudovat něco takového na místě totálního zmaru v podstatě v bahně a naplavených troskách - to chtělo hodně síly, odhodlání, vytrvalosti a obrovské lásky k přírodě. Na takové dílo musí snad být člověk nejen zanícený zahradník, ale i taoista - a obojí je zahradník Jaroslav Hobík.

Kdokoliv se tady může zastavit, projít se, načerpat síly, inspiraci, klid. A koupit si nějakou tu sazenici. Pan Hobík navíc pořádá v zahradnictví pravidelné akce, povídání o zahradách, prodejní jarmarky, ukázky květinových aranžmá a podobně.

Budoucnost: Zahrada pro nevidomé

Někdy napřesrok tady dokončí další nápad, na který zahradníka přivedl jeho nevidomý kamarád: „Zahrada pro nevidomé“ pak návštěvníky navede (třeba pomocí zábradlí z provazů) na jednotlivá zajímavá místa, kde to výrazně voní, kde zurčí voda, šustí rákosí – kde se zahrada vnímá i jinými smysly než zrakem. I se zelčínským zooparkem by rád zahradník Hobík někdy svou zahradu nějakým způsobem propojil. Vize mu nechybí a nápady přibývají - a při jeho každodenní práci zahradníka samozřejmě spousta nepředstavitelné práce.

Úcta k lužnímu lesu

I přes úpravu pozemku chce ale zahradník Hobík zachovat přirozený ráz a krásu lužního lesa. Více než na exotické rostliny jsou v zahradě zaměřeni na ty naše původní, často nenápadné a někdy zapomenuté. Květena zahrady tak navazuje na volně rostoucí rostliny venku za zahradou. V těsném sousedství zahrady a dále v lužním lese na březích Vltavy rostou hlavně sněženky, bledule, dymnivky, hajničky a žije tam hodně živočichů, jako užovky, ropuchy a skokani.

Foto: www.sestkapekrosy.cz