Vermikompost (jméno pochází od latinského názvu kmenu červů Vermes) je kompost vzniklý za pomoci kalifornských žížal. Do vermikompostéru jsou „nasazeny“ žravé žížaly, které si pochutnávají na zbytcích z kuchyně. Trávicím procesem je zbaví škodlivin a dodají jim enzymy a minerály. V jejich tělíčkách pak vzniká cenný kompost – vermikompost. Ten podporuje růst rostlin až téměř o čtvrtinu; máme lepší úrodu a kvalitnější plody. „Chceme, aby lidé ve městě kompostovali, pěstovali květiny i zeleninu,“ říká Kristina Řešátková z obecně prospěšné společnosti KOKOZA, která uvedla na trh první český dřevěný vermikompostér.

Co to je: noční stolek, nebo kompostér?

Designér Martin Žampach vytvořil designový vermikompostér z překližky a lakovaného hliníku, který si vzhledem nezadá s prádelníkem nebo nočním stolkem. Skládá se ze tří odnímatelných pater. Nic nepáchne - kompost je totiž dobře provětraný, což zaručuje systém perforací ve dnu jednotlivých pater.

Kompostér může stát na terase, balkoně nebo v interiéru. Pro jeho dokonalý vzhled se možná napoprvé budeme zdráhat do něj dát slupky od brambor nebo skořápky. Druhý obdélníkový model vermikompostéru je z masivního dřeva a jeho spodní patro tvoří přepravka.

Je to jednoduché

Kompostovat začínáme s patry dvěma, přičemž do horního vkládáme kompostovatelné zbytky. Když je plno, přidáme nahoru další patro a opět jej plníme. O žížaly se není nutno starat, vylezou perforovaným dnem šuplíku o patro výš. Dole už nemají nic k jídlu; tam už vznikl vermikompost, zatímco do nejspodnější přihrádky steklo tekuté kvalitní hnojivo – takzvaný žížalí čaj (worm tea).

A kolik zaplatíme? Za 2800 korun můžeme mít vermikompostér obdélníkový a 5800 korun dáme za čtvercový. Násada žížal je v ceně. Později se jejich potřebné množství může dokoupit zhruba za 250 korun. Ale podobných kompostérů je na trhu několik. Ty nejjednodušší - plastové krabice – stojí od cca 800 korun. Cena pak šplhá na částky uvedené výše.