Kopretina bílá (Leucanthemum vulgare) je vytrvalá, 20 až 80 cm vysoká bylina, která se díky svým střapatým květům zapsala do srdce nejenom zahrádkářů, ale i malých dětí. Ještě v nedávné době, kdy nevysedávaly u počítačů, běhaly po louce a hrály s ní oblíbené rozpočítávadlo: „Má mě rád, nemá mě rád…“ My takoví barbaři nebudeme, i když její květy připomínající větrník k tomu přímo vybízejí.

Jsou tvořeny spoustou protáhlých, jazýčkovitě tvarovaných bílých lístků s nápadným žlutým terčem, který je uspořádán z maličkých žlutých kvítků obojího pohlaví. Řídké listy střídavě přisedlé k lodyze mají protáhle vejčitý tvar a po okrajích jsou pilovitě zubaté.

V ENCYKLOPEDII ROSTLIN JSTE UŽ MOHLI VIDĚT:

Naše kopretina bílá náleží k rodu složenému z 26 druhů letniček a trvalek ze skalnatých alpských svahů, horských luk, pastvin a úhorů. Patří k běžným druhům objevujícím se od nížin až po horská pásma prakticky po celé Evropě až po Skandinávii. Tyto rostliny se však vyskytují také v mírných pásmech Asie, amerického kontinentu, rostou v Austrálii i na Novém Zélandu. Jejich květy dosahují v průměru 3 až 6 cm, pro zahradní účely však byla vypěstována spousta nových kultivarů s velkými květy o průměru až 15 cm.

Květenství

Hlavní doba květu připadá na období prázdnin, existuje však řada ranějších nebo zase pozdějších odrůd, takže se s květy kopretiny můžeme u nás setkat prakticky od května až do října.

Vlastnosti

Dříve se kopretina bílá užívala k výrobě sirupů k léčení kataru, dnes je ceněna především jako medonosná rostlina.

Pěstování

Kopretiny se pěstují v úrodné - mírně vlhké hlinité půdě zásobené vápnem na plně osvětleném místě nebo v polostínu. Na plném slunci bychom měli pěstovat hlavně nižší alpské druhy, zatímco vyšší raději umístíme v polostínu a opatříme jim oporu. Vysazují se buď na samostatný záhon, nebo na rabata do skupin s ostrožkami, vysokými floxy nebo barevnými liliemi. Protože jsou náchylné na vymrzání, doporučuje se na zimu přikrýt záhon chvojím a každým druhým až třetím rokem rostliny dělit a znovu rozsazovat. Pak se stávají otužilejšími.

Množení

Kopretiny množíme jarním nebo podzimním výsevem do studeného pařeniště. Časně z jara nebo koncem léta se také můžeme pustit do vegetativního způsobu množení dělením kořenových výběžků.