Dorůstají výšky 1 až 3 m a vyznačují se kulovitým nebo kónickým květenstvím složeným z obrovského množství drobných kvítků nejrůznějších barev, které obrůstá konce větviček a z dálky působí coby střapaté bambule. Pod ním jako by prorůstaly zelené nebo do žluta lehce zbarvené zubaté listy ve tvaru srdíčka nebo protáhlé elipsy.

ZDE NAJDETE CELOU ROZSÁHLOU ENCYKLOPEDII ROSTLIN

Záleží jenom na pěstiteli, pro jaké seskupení a barvu květů se rozhodne, protože rod hortenzií čítá okolo 80 druhů a bezpočet barevných variet opadavých i stálezelených keřů, popínavých rostlin a zřídka i stromů. Obvykle pocházejí ze Severní i Jižní Ameriky a východní Asie. Velké oblibě se těší zejména v Číně a Japonsku, odkud se většina šlechtěných rostlin dostala do Evropy. Pěstují se především pro nápadně velká květenství, nebo atraktivní loupající se borku, některé druhy jsou navíc ozdobné i listem.

Je zajímavé, že barevné odstíny a někdy i samotné vybarvení květů nejsou u jednotlivých kultivarů pevně dány, ale přizpůsobují se kyselosti a složení půdy. Například v kyselých půdách s nižší hodnotou pH než 5,5 nakvétají rostliny obvykle modrými květy, zatímco v půdách, kde pH tuto hodnotu přesahuje, kvetou růžově. Při neutrálních hodnotách může být barva květu ovlivněna přidáním kompostu. Výjimkou bývají bílá květenství, jejichž zbarvení není stupněm kyselosti půdy ovlivněno. (Pozor, pH půdy může být maximálně neutrální, zásaditá zemina těmto rostlinám škodí!)

Květenství

V našich podmínkách kvete obvykle od června do září, zaschlé květy však vydrží na rostlině i v zimě. Když si některé ustřihneme, poslouží nám doma jako pěkná dekorace.

Pěstování

Keříkové hortenzie se vysazuji samostatně nebo v menších skupinách na polozastíněném místě chráněném před vysušujícími větry. Liánovité druhy samozřejmě umístíme poblíž zdi. Všechny variety potřebují středně výživnou půdu lehce obohacenou humusem a rašelinou, kyselé maximálně neutrální reakce. Vyhýbejme se zásaditým půdám s příměsí vápna!

Jak vyplývá z latinského pojmenování těchto rostlin Hydrangea (Hydro-voda), vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Trvale přemokřená půda jim však škodí, a proto se vyplatí udělat před vysazením drenáž.

Na zimu je třeba zakrýt kořeny silnou vrstvou mulčovací kůry, shrabaného listí nebo kompostu a mladé rostlinky obložit chvojím. Během vegetace je hnojme kombinovanými hnojivy bez vápníku. Do řezu starých květů a tvarování se pusťme v době od května do poloviny června po vyrašení nových výhonků. Zkracujme pouze staré odkvetlé výhony.

Množení

Nejčastěji se hortenzie množí pomocí letních řízků, které se odebírají v červenci a vysazují pod sklo. Množit hortenzie můžeme i kořenovými asi 20 cm dlouhými řízky, které odebereme v srpnu a necháme zakořenit v pařeništi.