Kaštany však můžeme konzumovat nejen pečené, ale také vařené, jako součást sladkých koláčů, krémů, ale také naslano v nádivkách či jako přílohu k masům. Jsou velmi vydatné a zdravé, takže proč je nezařadit do našeho podzimního jídelníčku?

Jedlé kaštany obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jako vitaminy A, B, C, E, draslík, hořčík, vápník nebo zinek. Jsou zásadité, a proto se doporučují jíst, pokud máte překyselený žaludek, protože v těle pomáhají nastavit přirozenou rovnováhu a čistit střeva. Kromě toho posilují funkce srdce, cév nebo jater.

Jak kaštany nakupovat a zpracovat?

V obchodech můžete nejčastěji sehnat kaštany neoloupané, většinou je najdete v oddělení ovoce a zeleniny. Při jejich výběru dávejte pozor, aby kaštany nebyly seschlé, červavé nebo dokonce plesnivé.

Po jejich nákupu je co nejrychleji zpracujte. Na vypouklé straně nařízněte plody do kříže a potom je buď vhoďte do horké vody a vařte alespoň 8 minut, nebo pečte opět naříznuté v troubě asi 10 minut při teplotě 200 °C. Pak je vždy ještě horké oloupejte, dokud jde slupka poměrně snadno odstranit.

Pokud kupujete kaštany již uvařené nebo přímo hotové kaštanové pyré, můžete je takto skladovat v ledničce jen krátkou dobu nebo je můžete zamrazit. Vařené kaštany můžete namlít a použít je při výrobě sladkých dezertů, kaštanových krémů nebo nádivek.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Budete potřebovat na 6 porcí:

• 1 celé vykuchané kuře

• 4 starší rohlíky

• 250-300 ml mléka na namočení rohlíků

• 250 g jedlých kaštanů

• 2 celá vejce

• sůl a čerstvě mletý pepř

• špetka muškátového oříšku

• 60 g másla

• pro chuť svazeček petrželové natě

Jak postupovat?

  1. Kaštany nakrojte do kříže a povařte je doměkka, tedy asi 8 minut ve vroucí vodě. Pak je zprudka zchlaďte a oloupejte. Nakrájejte je na hrubší kousky.
  2. Housky nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ponořte do mléka, aby změkly. Zbylé mléko slijte.
  3. K rohlíkům přidejte žloutky, změklé máslo, nasekané kaštany, pokud máte, tak i petrželku nasekanou nadrobno, špetku muškátového oříšku a dosolte.
  4. Na závěr do nádivky jemně vmíchejte sníh z bílků.
  5. Kuře omyjte, osušte, zvenku jej osolte, případně podle chuti můžete okořenit (například směsí kari koření, barevného pepře a sladké papriky). Dovnitř vložte připravenou nádivku.
  6. Kuře vložte do pekáčku prsíčky dolů, podlijte vodou, zakryjte víkem nebo alobalem a dejte péct do trouby na 180 °C zhruba na půl hodiny. Pak kuře otočte a ještě asi 20-30 minut dopečte.
  7. Nakonec víko sundejte a pečte ještě asi 15 minut, aby bylo kuře dozlatova upečené.
  8. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.