Jeho nespornou výhodou jsou jednak červené bobule, které jako korálky zdobí větvičky od podzimu až do následujícího jara, a vytvářejí tak půvabnou dekoraci, jednak u některých odrůd (jako například cesmína ostrolistá – Illex aquifolium) nádherné neopadavé stálezelené listy, které vypadají svěže jako právě po dešti.

Jak cesmínu pěstovat?

Keře cesmíny se skvěle hodí do zahrad, například do živých plotů, nebo skupin s dalšími keři, vyhovují jim i stanoviště pod stromy či blízko zahradních jezírek. Mají rády půdní i vzdušnou vlhkost a společenství s ostatními keři či stromy pomáhá vytvářet mikroklima, které cesmínám vyhovuje, zatímco pokud keře stojí jako samostatné solitéry, jsou vystaveny horším povětrnostním podmínkám, většímu suchu a mají méně stínu, který je pro ně vhodnější než ostré slunce.

Cesmínu můžete stejně jako ostatní ozdobné keře tvarovat, ale není to nezbytně nutné, protože keře samy drží kompaktní a hezké tvary. Pokud se rozhodnete pěstovat tento dekorativní keř, dbejte na to, že potřebuje propustnou a kyprou půdu, ale nesmíte ji přemokřit, jinak hrozí uhnití kořenů.

Proč patří k Vánocům?

Mnozí z nás považují cesmínu za vánoční květinu pouze v anglicky mluvících zemích, ale pravdou je, že cesmína byla oblíbenou rostlinou už ve starém Římě, kde se větvičky tohoto keře posílaly mezi přáteli při oslavách slunovratu jako symbol stálého a nehynoucího přátelství a náklonnosti. Křesťané zase vnímali cesmínu jako symbol věčného života, její pichlavé listy připomínají Kristovu korunu a červené bobule jeho krev.

Podle některých legend se cesmíně přisuzují schopnosti chránit před zlými duchy a čarodějnicemi, před jedem i uhranutím. Fanoušci Harryho Pottera vědí, že jeho první hůlka byla vyrobena právě z cesmínového dřeva.

Léčivá i jedovatá

Zatímco bobule cesmíny jsou pro člověka prudce jedovaté, pro ptáky jsou oblíbenou pochoutkou. Naopak listy z cesmíny se i dodnes používají v přírodním léčitelství jako prostředek pro léčbu revmatismu nebo nachlazení.

Speciálně z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis) se připravuje nápoj s posilujícími účinky na nervový systém, odstraňující únavu a posilující imunitu. Jeho název je poměrně známý, jedná se o čaj maté. Jeho milovníci vědí, že maté má velké antioxidační účinky a zpomaluje proces stárnutí.

Krásná dekorace

Cesmínu lze využít čerstvou, ale i sušenou, protože ani tak neztrácí na své kráse. Můžete její větvičky vetknout do adventního či vánočního věnce na dveře, stejně tak jako je nakombinovat do vázy například s barborkou nebo s větvičkami šípků či jehličnanů. Její červené bobule budou vidět už na dálku.