Není salát jako salát aneb Které druhy jsou u nás oblíbené?


Autor: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com
Bezpochyby všichni známe hlávkový a ledový salát, které se u nás v obchodech a na trzích objevují nejčastěji. Ale proč nezkusit i jiné zajímavé druhy a chutě?
Saláty mají obrovskou výhodu ve využití. Můžete je použít jako přílohu i jako hlavní jídlo, některé můžete přidat do sendvičů nebo je odšťavnit a smíchat do smoothies a džusů. Díky svým variabilním chutím, různě tvarovaným a barevným listům z nich vykouzlíte chuťově velmi zajímavé kombinace. Ke každému z nich se hodí jiný typ zálivky, a proto vám saláty na vašem stole nikdy nezevšední.
V současné době existuje této listové zeleniny asi 200 druhů, ne všechny se dají koupit u nás. Ale podívejme se na ty nejběžnější a nejoblíbenější, které náš trh nabízí nebo které si sami můžete vypěstovat doma.
Hlávkový salát
Zdroj: Shutterstock.com
Jeden z nejoblíbenějších a nejdostupnějších druhů, který můžeme na zahradě pěstovat téměř celoročně od raných, přes letní, až po pozdní podzimní odrůdy. V listech obsahuje velké množství vitaminů a nejlahodněji chutná čerstvý s různými typy octových zálivek, které listům dodají šťavnatost.
Ledový salát
Zdroj: Shutterstock.com
Skvělý, křupavý, šťavnatý a poměrně nenáročný na skladování. V lednici vám vydrží i více než týden, hodí se do čerstvých salátů nebo do hamburgerů, kterým dodá čerstvost a lehkost. Naopak na tepelnou úpravu není příliš vhodný.
Dubáček
Zdroj: Shutterstock.com
Díky své jemné chuti připomínající vlašské ořechy se výborně hodí do zeleninových salátů a můžete jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami a pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, neboť jeho listy neustále dorůstají. Jedinou nevýhodou dubáčku je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji, proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně nebo nákupu.
Římský salát
Zdroj: Shutterstock.com
Tvarově se podobá trochu čínskému zelí. Má pevné listy tmavé barvy, seženete jej u nás buď v klasické velikosti, nebo jako baby salát. Tento druh se hodí na konzumaci začerstva, například velmi oblíbený je v klasickém salátu Caesar, ale také tepelně zpracovaný.
Rukola
Zdroj: Shutterstock.com
Jemné menší listy rostoucí samostatně a ne v hlávce, nahořklá až štiplavá chuť, to je rukola neboli roketa setá. Můžete ji pěstovat i v truhlíku za oknem, rychle roste, takže už za měsíc po vysetí máte první sklizeň. Rukola je skvělá v míchaných salátech, kde se prolínají různé chutě, můžete ji dát do toastů nebo sendvičů, obložených baget, v restauracích ji často podávají jako oblohu na talíři, můžete ji ale také orestovat a podávat jako přílohu k masu.
Čekanka
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com
Další ze salátů, který je známý svou nahořklou chutí. Nejvíc hořká je část u košťálu, a proto se košťály ať už u červené, nebo u bílé čekanky odstraňují. Čekanka se hodí ke konzumaci zasyrova i tepelně upravená, ale v případě tepelného opracování má ještě jednu výhodu. Její chuť je ještě jemnější a teplo pomůže zbavit tento salát další hořkosti. Plněné čekankové puky jsou navíc oblíbenou pochoutkou v řadě dobrých restaurací. Pokud čekanku koupíte domů, skladujte ji co možná nejvíc v temnu. Čím víc světla totiž má, tím víc má i hořkosti.
Polníček
Zdroj: Shutterstock.com
Tento salát s půvabným názvem kozlíček polníček je příbuzný kozlíku lékařskému. Má jemnou oříškovou huť a vysoký obsah látek zklidňujících nervovou soustavu. Pěstuje se zejména od října do března a má nádhernou čerstvou sytou zelenou barvu. Můžete si ho dát samotný pokapaný dýňovým olejem a posypaný slunečnicovými semínky, nebo v kombinaci s hruškami a vlašskými ořechy zakapaný pomerančovou šťávou.
Lollo Rosso a Lollo Biondo
Zdroj: Shutterstock.com
Velmi kadeřavý salát, příbuzný čekance, ale bez oné pro čekanku typické nahořklé chuti. Je křupavý a vhodný k použití jako klasický hlávkový salát se zálivkou. Bílá varianta (Lollo Biondo) je chuťově jemnější, červená (Rosso) je výraznější a jemně nahořklá. V chladu vám vydrží dva tři dny (ideálně obalen ve vlhké utěrce), ale nejlépe chutná konzumovaný v den nákupu.
Štěrbák (endivie)
Zdroj: Shutterstock.com
Také kadeřavý salát příbuzný čekance, se kterou ho pojí i jeho nahořklá chuť. Můžete jej v malém množství konzumovat syrový, ale kvůli jeho chuti jej velké množství nesníte. Lépe chutná
Zdroj: Shutterstock.com
Řeřicha
Někdy považovaná za salát, jindy za bylinku, každopádně se skvělou jemně nahořklou chutí se hodí jako doplněk do salátů, jako ozdoba na chleba s pomazánkou, ale také jen přisypat do polévky, rizota nebo do omáčky na těstoviny. Je to chutná příloha k masům. Stejně jako rukolu ji můžete pěstovat v truhlíku za oknem a odstřihávat vzrostlé výhonky.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...