Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) napadá nejen brambory, ale také rajčata. Je velmi agresivní a boj s ní není jednoduchý. Jedním z důvodů je i to, že ve skutečnosti se vlastně nejedná o plíseň, ale o řasovky (oomycety), což jsou drobné organismy podobné houbám. Mají velmi složitý genetický kód a velmi rychle se dokážou přizpůsobovat okolním podmínkám. Proto některé postřiky proti plísni mohou být dnes nefunkční, neboť si na ně tyto mikroorganismy vypěstovaly imunitu.

Jak se plíseň projevuje a jak ji poznáte?

Zpočátku můžete plíseň bramborovou velmi lehce zaměnit za skvrnitost rajčat. Ta se však nešíří tak rychle. Plíseň zprvu napadne listy, pak začne napadat plody, které už nemůžete zachránit. Na listech i stoncích uvidíte šedozelené skvrny, které postupně začnou hnědnout. Stonky a listy začínají usychat a kroutit se. Napadené plody poznáte rovněž lehce, objevují se na nich hnědé skvrny, které vypadají jako hniloba. Plod často ani nestihne dozrát, je zdeformovaný a ani dozrálý plod, který na sobě má byť sebemenší hnědou skvrnu, nemůžete konzumovat, protože plísní je uvnitř nakažený celý plod.

Jak se proti této chorobě bránit?

Plíseň se šíří zejména během deštivých letních dní, daří se jí zejména ve vlhku, a když venku kolísají teploty. Proto je třeba rajčata sázet na slunná stanoviště a zalévat je přímo ke kořenům. Lépe je zalévat ráno než večer a při zalévání použijte raději konev než hadici, aby se voda nedostávala na stonky a listy. Proto je také třeba chránit rostliny před velkým deštěm, který na stoncích a listech zanechává příliš vlhkosti. Také rostlinám dopřejte čerstvý vzduch, což platí v případě, že rajčata pěstujete ve skleníku.

Již zhruba od poloviny června rostliny pravidelně kontrolujte a případně použijte některý z postřiků proti plísni, které mají delší ochrannou lhůtu, jako jsou např. Acrobat MZ, Bravo 500, Dithane DG Neotec. Během léta využijte postřiky, které mají týdenní ochrannou lhůtu, jako např. Champion nebo Ridomil Pepite.

Postřiky lze aplikovat i v prvních příznacích choroby. Kromě toho je však nezbytné otrhat napadené listy či části stonků a také plody. Pokud se nepodaří zabránit plísni v postupu, je třeba zlikvidovat celou rostlinu.

Mnoho zahrádkářů nechce používat chemické postřiky, protože dávají přednost ekologickému pěstování rajčat. Je to samozřejmě ideální situace, ale v momentě, kdy některý z vašich sousedů má na zahradě plísní napadená rajčata a nepostará se efektivně o likvidaci choroby, můžete si být jisti, že během krátké doby přijdete o svou úrodu také, neboť řasovky způsobující plíseň se šíří vzduchem velmi rychle. Pak je otázkou, zda raději použít některý z postřiků a pokusit se zachránit alespoň něco z úrody, nebo o všechny rostliny přijít.