Mnoho rostlin, ať už se jedná o letničky, trvalky, ozdobné stromy, či keře, není naštěstí prudce jedovatých, přesto však je důležité jejich nebezpečí nepodceňovat. Máte-li malé děti, víte, že mají tendenci všechno strkat do pusy, a obzvláště bobule některých keřů či rostlin vypadají velmi lákavě. Domácí zvířata zase často okusují listy nebo stonky rostlin. A tak je nezbytné vyhodnotit, zda takové rostliny na zahradě vůbec pěstovat, a pokud ano, pak je dobré umístit je někam, kam na ně děti nebo vaši mazlíčci nedosáhnou.

Které rostliny patří k nejjedovatějším?

Asi nejznámějšími a také velmi nebezpečnými ozdobnými dřevinami jsou tis (Taxus baccata) a zimostráz (Buxus sempervirens). Celé keře jsou prudce jedovaté, včetně kůry, listů či jehlic až po semena. Jed způsobuje nejen potíže trávicího systému, ale také ochromuje nervovou soustavu, a může dojít až k zadušení kvůli ochrnutí dýchacích cest. Stejně nebezpečný je také krásný štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides). U něj je jedovatá zejména kůra a pak semena, která dozrávají kolem poloviny léta. Jejich konzumace může mít fatální následky.

Mezi letničkami patří k velmi jedovatým okrasný tabák (Nicotiana alata) nebo skočec (Ricinus communis), jehož semena připomínají fazole, avšak skrývají v sobě velké množství jedu. Pozor byste měli rovněž dávat na durmany (Datura stramonium) nebo oleandry, kaliny a překvapivě také na sněženky či bledule. K prudce jedovatým patří také konvalinky, a to zejména po odkvětu, kdy na stoncích uzrají červené bobule. Ty vypadají velmi lákavě, ale skrývají v sobě velké množství prudkého jedu. Jedovatá je však celá rostlina, takže pokud si ji uříznete do vázy, toxiny se budou vylučovat do vody.

Jedovaté porosty a ozdoby vašich domů

Mezi velmi oblíbené, ale nebezpečné plazivé rostliny patří vistárie (wisteria), které zdobí stěny domů či zahradní pergoly svými bohatými hrozny květů mnoha barev. Jejich lusky, dozrávající na podzim, jsou mírně jedovaté. Rovněž stálezelený břečťan (hedera) představuje pro děti či zvířata určité nebezpečí. Zejména jeho tmavofialové bobule, jež dozrávají koncem léta a na podzim. Lusky vistárií i bobule břečťanu způsobují po konzumaci žaludeční nevolnosti, průjmy a zvracení.

Také vaše truhlíky a ozdobné květináče na terasách mohou být potenciálně nebezpečné, zejména citlivým lidem mohou způsobovat obtíže i obyčejné muškáty, petúnie, verbeny nebo také různé ozdobné fazole a hrachory.

Pokud chcete pěstovat živý plot, zvažte, které keře do něj použít. I obyčejné pámelníky, cesmíny, ptačí zob nebo bobkovišně mohou být pro děti nebezpečné. Jejich bobule jsou totiž vítanou obživou pro ptáky, a tak si děti mohou myslet, že jejich konzumace je bezproblémová. Opak je však pravdou, pro lidský žaludek jsou tyto bobule naprosto nevhodné. Také jalovce, cypřiše nebo túje, které se často využívají ke stavbě živých plotů nebo jako ozdobné solitéry, patří k jedovatým rostlinám.

Co dělat, dojde-li k otravě?

Pokud se stane, že dítě nějakou část jedovaté rostliny sní, volejte okamžitě odborníka. Mezitím dejte dítěti několik tablet aktivního uhlí. Přimíchejte jej do jídla nebo do pití a přimějte dítě k tomu, aby uhlí pozřelo. Pokud má dítě oteklé sliznice v ústech, uhlí nepodávejte a namísto toho dejte dítěti kousek ledu nebo trochu zmrzliny, abyste snížili otoky. S dítětem nijak násilně nemanipulujte.

Vždy je třeba zkontaktovat lékaře a určitě zavolejte na toxikologické informační středisko, kde vám podají informace o dalším postupu podle toho, jakou rostlinu dítě pozřelo. Pokud neznáte název rostliny, alespoň ji popište, případně vyfoťte a pošlete mailem nebo jinou aplikací.

Telefonní čísla pro akutní případy jsou 224 91 92 93 a 224 91 54 02, e-mail je tis@vfn.cz.