Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina, kterou pěstujeme pro její dužnaté oddenky obsahující výrazné aromatické silice s ovocnou až citrusovou chutí. Z oddenků vyrůstají štíhlé stvoly, dosahující výšky až 1,5 metru a nesoucí dlouhé, čárkovitě kopinaté listy. Rostlina kvete žlutofialovými květy uspořádanými do klasů dlouhých asi 5 cm. Jen velmi vzácně se na ní vyvinou plody, které ale nedozrávají.

Zázvor patřil mezi první druhy koření, které k nám bylo dovezeno až z daleké Číny, kde se podle dochovaných informací pěstuje již nejméně tři tisíce let. Podmínky tropické Asie jsou pro pěstování zázvoru naprosto ideální, u nás je můžete napodobit pěstováním ve skleníku, ale dařit se mu bude také, pokud jej vypěstujete doma v květináči.

Jak zázvor vypěstovat?

Jak už jsme zmínili, zázvor se pěstuje kvůli svým oddenkům, které jsou šťavnaté, a proto potřebují dostatek vláhy, ale také poměrně vysokou teplotu bez velkých výkyvů. Proto květináč nestavte přímo na okno, kterým byste případně větrali, aby rostlina nebyla vystavována přívalům chladného vzduchu proudícího do místnosti.

Z oddenků si připravte řízky s rašícími pupeny, které pak zasadíte do půdy. Ta musí být dobře propustná, bohatá na živiny a schopná zadržovat vlhkost. Řízky zasaďte jen mírně pod povrch, aby se pupeny mohly rychleji prodrat ven. Je také potřeba, aby v hlíně nebyly žádné kameny, protože ty by způsobovaly znetvoření oddenků.

Udržujte substrát stále vlhký, oddenky začnou rašit poměrně rychle. Když se výhonky objeví, umístěte rostlinu na stinnější místo, aby nebyla vystavena přímému slunci. Nicméně celkově by místnost, ve které zázvor pěstujete, měla být světlá a teplá, takže například kuchyně nebo obývací pokoj jsou naprosto dostačující.

Rostlině dopřávejte pravidelnou zálivku, a to měkkou, nejlépe dešťovou vodou a samozřejmě nezapomínejte ani na pravidelné přihnojování.

Proč si zázvor dopřávat?

Jednoduše proto, neboť je skvělým pomocníkem při různých zdravotních obtížích. Pomáhá nejen při nachlazení a různých virózách, ale také při střevních infekcích, nadýmání, zvracení, hodí se pro těhotné ženy, které trpí pocity nevolnosti zejména v prvním trimestru těhotenství. Můžete jej využívat při dráždivém kašli nebo při zánětu slinivky.

Zázvor má totiž skvělé baktericidní a fungicidní účinky, to znamená, že dobře likviduje nežádoucí bakterie v našem těle. Pomáhá snižovat cholesterol a zvyšuje množství krvinek. Je vynikajícím preventivním prostředkem proti ateroskleróze.