Česnek je skvělým prostředkem pro posílení obranyschopnosti organismu, dokáže regenerovat cévy, pročistit krevní oběh i trávicí soustavu. Pokud jej konzumujete pravidelně, pomáhá potlačovat různé hnilobné procesy ve střevech. Je vhodný jako doplněk při léčbě průjmů a střevních parazitů. A nejen to.

Kromě cibule, zázvoru a zelí je to potravina, která pomáhá při léčbě nachlazení, chřipky, angíny a dalších virových a bakteriálních onemocnění, která nám zejména teď v zimě hrozí.

Tato na první pohled obyčejná zelenina je velmi bohatá na bílkoviny, cukry, vitamin C a vitaminy skupiny B. Z minerálů a dalších prvků obsahuje karoten, hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód a měď. Díky velkému obsahu flavonoidů na sebe váže karcinogenní látky a aflatoxiny, čímž výrazně snižuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva, což je v současné době u nás druhé nejčastější onemocnění rakovinou.

Česnek také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a jeho pozitivní účinky byly vysledovány i vzhledem k pohybovému aparátu, neboť snižuje zánětlivost a bolestivost kloubů.

Pro co nejlepší účinnost se doporučuje konzumovat česnek začerstva, protože tepelnou úpravou se řada zdraví prospěšných látek ničí. Kromě toho začerstva je česnek také nejlépe stravitelný. Pokud jej smícháte s tuky, smažíte či pečete, může být pro spoustu lidí hůře stravitelný. Před jeho konzumací také vždy odstraňte zelený klíček, který se skrývá uvnitř stroužku. Ten způsobuje horší stravitelnost.

Nepříjemný zápach, který způsobuje účinná látka alicin, lze eliminovat například tím, že česnek budeme konzumovat v kombinaci s citronem nebo bylinkami, které zápach snižují, např. bazalka, rozmarýn nebo tymián. Pro někoho je účinné například zapít česnek mlékem, které česnekové aroma neutralizuje.

Česneková tinktura na posílení imunity

Budete potřebovat: 300 g oloupaného česneku, 200 ml alkoholu (měl by mít zhruba 30-40 %, můžete tedy využít vodku nebo pálenku)

Jak postupovat: Česnek nakrájejte nadrobno nebo nadrťte v lisu a zalijte alkoholem. Zpracujte vše rychle, aby česnek nebyl vystaven dlouhou dobu vzduchu, neboť oxidací mnoho účinných látek mizí. Udržujte v tmavé uzavřené nádobě na chladném místě (ideálně v lednici) a každý den jemně protřeste. Působením alkoholu se uvolní velké množství alicinu i dalších látek. Po deseti dnech přeceďte tekutinu přes plátýnko do tmavých lahviček, ideálně s kapátkem, a ještě alespoň pět dní nechte v chladu odpočinout. Pak můžete tinkturu začít používat.

Jak tinkturu užívat?

Začněte jednou kapkou, kterou ráno smícháte s trochou mléka a vypijete nalačno. Každý den přidávejte po kapce, až dojdete k množství 15 kapek. Pak berte po dobu jednoho týdne buď 15 kapek ráno nalačno, nebo 3x denně pět kapek, podle toho, jak vám to bude vyhovovat. Potom tinkturu vynechte tři týdny a kúru můžete znovu zopakovat.

Rozhodně si nemyslíme, že by tato tinktura byla všelékem, ale slouží jako podpůrný prostředek při léčbě nachlazení, chřipky nebo angíny a také může pomoci jako prevence před těmito onemocněními.