Kapradiny jsou na naší planetě již po celé miliony let a vyvinuly se v mnoho druhů, které dokážou přežít v tropických podmínkách Ameriky, Afriky, Asie či Austrálie stejně jako v chladných oblastech Grónska nebo Islandu. Zabydlely se v nížinných oblastech stejně jako vysoko v horách. Jsou velmi odolné a nenáročné.

Jak pěstovat kapradiny doma?

Většina kapradin potřebuje ke zdárnému růstu vyšší vzdušnou vlhkost, aby se plně mohly rozvinout jejich listy a aby si udržely svěží zelenou barvu. Pokud máte doma sušší vzduch, použijte na topení odpařovače nebo elektrické zvlhčovače vzduchu, které umístíte v blízkosti kapradin. Půvabně vypadají kompozice domácích fontánek obložených kapradinami v menších miskách či květnících nebo misky vyplněné dekorativními kameny a zalité vodou, která se z misky pozvolna odpařuje.

Další možností je pravidelné rosení, které je třeba provádět každý den, ideálně několikrát denně, měkkou vodou. Pozor však, některým druhům nemusí přímá vlhkost na listech svědčit (např. parožnatka nebo žebrovice). Pro rostliny je také vhodné, pokud je zasadíte do větších skupinek, ideálně různorodé druhy. Jednak si tak kapradiny vytvoří vhodné mikroklima, jednak pestré skupiny s různě tvarovanými a barevnými listy vypadají velmi dekorativně.

V obchodech či zahradnictvích také můžete koupit takové druhy, které snesou nižší vzdušnou vlhkost, jako například parožnatka, knoflíkovka, tečkovka nebo srpovice. Takže pokud nechcete nebo nemůžete pěstování věnovat tolik času, s těmito druhy kapradin máte práci usnadněnou.

Jakou půdu a jaké stanoviště zvolit?

Kapradiny vyžadují lehkou, dobře propustnou půdu, obohacenou o rašelinu. Můžete je pěstovat v klasických květináčích nebo v závěsných květnících a koších. Některé druhy kapradin jsou zvyklé žít ve vzduchu, přichycené na větvích stromů. Tyto rostliny můžete pěstovat na různých mechových koulích nebo sloupcích, jež jsou vyrobené z pletiva a vyplněné mechem. Rostlinám tak vytvoříte téměř přirozené podmínky, na které jsou zvyklé, a kromě toho vám vznikne velmi půvabná živá dekorace.

Nezapomeňte kapradiny pravidelně zalévat měkkou vodou, ideálně dešťovou, a také přihnojovat. K tomu se hodí hnojiva určená pro zelené pokojové rostliny, nebo můžete zakoupit přímo hnojivo pro kapradiny. Jako stanoviště zvolte ideálně východní okna a parapety, kde na rostliny dopadá jemné ranní slunce. Rozhodně jim nevyhovuje jižní strana s přímým ostrým sluncem. Tak jako ve volné přírodě jsou kapradiny zvyklé spíše na podmínky lesů, džunglí a dalších spíše stinných míst, stejně tak v domácnostech upřednostňují rozptýlené mírné světlo.

Některé kapradiny jsou na světlo opravdu velmi nenáročné a díky tomu je můžete pěstovat i v prostorech, kam sluneční paprsky příliš nedopadají. Jsou to například plášťovka, sleziník, šupinovka nebo křídelnice. Vzhledem k tomu, že kapradiny velmi pomáhají čistit a osvěžovat vzduch, můžete tyto druhy pěstovat například v ložnici nebo dětském pokoji, kde budou zvyšovat kvalitu vzduchu a pomohou lepšímu spánku.

Jak kapradiny rozmnožovat?

Ve volné přírodě se kapradiny rozmnožují především díky výtrusům na spodních stranách listů, které vypadají jako malé zpravidla žluté tečky. Můžete si je tak vypěstovat i vy. Potřebujete k tomu rašelinový substrát a velkou vzdušnou vlhkost, aby uvolněné výtrusy v zemině nevyschly. Tento způsob vyžaduje velkou trpělivost a hodně času. Při přesazování do větších nádob však můžete využít dceřiných oddenků, které opatrně oddělte od matečné rostliny.