Pokud jste si na zahradě vybudovali jezírko, možná právě přemýšlíte, zda jej obsadit i okrasnými rybkami a jakými. Některé druhy ryb jsou pro jezírko naprosto ideální, dokonce je můžete natolik ochočit, že si časem navyknou nechat se krmit z vaší ruky. Důležité však je vědět, které rybky zvolit, kolik jich v jezírku mít a jak o ně správně pečovat.

Jak vybírat a vysadit ryby do jezírka

Ryby do zahradních jezírek je třeba vybírat s rozmyslem, opatrně a nejlépe po poradě s odborníky. Jedním z důvodů je to, že vám mohou poradit druh ryb, který se bude hodit právě k dispozicím vodní plochy, kterou na zahradě máte, její velikosti, umístění a případně dalším specifikům. Pokud vyberete ryby od spolehlivých odborných prodejců, vyhnete se tomu, že byste si do jezírka mohli zanést různé infekce nebo parazity z nekvalitních chovů, nebo dokonce od ryb přímo nachytaných nelegálně v přírodě. To by s sebou mohlo nést za následek také potíže se zákonem.

Pokud jste již ryby zakoupili, buďte obezřetní při jejich transportu a následném vysazení do jezírka. Rybky nejprve po převozu umístěte do kbelíku nebo jiné nádoby a nechte je ve vodě, ve které byly při převozu. Postupně do ní přilévejte vodu z jezírka, aby si zvykly na nové prostředí. Po pár dnech je teprve přesaďte do jezírka.

Které rybky se do jezírka hodí?

Koi kapři

Patří mezi krále všech jezírkových ryb. Pestře zbarvení a velmi učenliví, takže si je můžete ochočit a navyknout, že jakmile se objevíte s krmením, budou vám doslova zobat z ruky. Velkou nevýhodou chovu těchto nádherných ryb však je, že mohou dorůstat velikosti až 80 cm, takže se naprosto nehodí pro malé vodní plochy. Kapři koi jsou také velmi společenské ryby, takže je třeba chovat je alespoň v menších hejnech. Pokud byste měli v jezírku pouze jednu, dvě ryby, bylo by to pro ně velmi stresující. Pokud chováte kapry koi (nebo jiné velké druhy) a vaše jezírko není moc osazené rostlinami, které by okysličovaly vodu, je třeba pořídit do jezírka silnější filtrační systém.

Zlatí karasi

I tyto nádherné zlatavé ryby jsou velmi společenské, takže určitě při chovu je třeba myslet na to, že pro ně potřebujete dostatek místa. Pozor však, karasi jsou druh, který se velmi rychle rozmnožuje, a mohl by se po čase stát v jezírku převládajícím druhem. Můžete se tedy s odborníky poradit, zda by bylo možné rozmnožené kusy odprodat nebo zda lze rozmnožování ryb nějakým způsobem omezit. Malí karasové mívají hnědou nevýraznou barvu, ale nelekejte se, s postupem věku se vybarví pěkně dozlatova.

Jesen zlatý

Další z ryb milujících velká hejna. Jeseni jsou velmi rychlí a aktivní plavci, kteří se rádi pohybují na velkém prostoru, proto potřebují větší jezírka a vodní plochy. Pokud se pro ně rozhodnete, dopřejte jim dostatek místa a také silnou filtraci k okysličování vody.

Slunečnice pestrá

Jeden z druhů, který je nenáročný na prostor i na společnost. Stačí jim menší vodní plochy a také se raději zdržují v menších hejnech. Mají nádherné zbarvení, jsou sice dravé, ale všežravé, takže s krmením nemusíte mít velké starosti. Pozor ale, tento druh pochází původně ze Severní Ameriky a rozhodně není vhodné vysadit jej do přírody. Raději jej chovejte na zahradě v menším jezírku než na větší ploše někde v parku nebo v přírodní vodní ploše.

Slunka obecná

Malé rybky, které milují větší společenství v hejnu, jsou velmi klidné, mírumilovné a dobře se snesou i s jinými druhy ryb. Nepotřebují hodně prokysličenou vodu, neboť nepatří mezi velmi aktivní plavce. Pohybují se nejčastěji u hladiny, kde si hledají potravu. Vzhledem k tomu, že jsou teplomilné, můžete je vysadit do mělčích jezírek.

Na závěr…

Ať se již rozhodnete pro kterýkoli druh ryb, dbejte na to, aby měly ve vodě dostatek prostoru, obzvláště pokud se vám rozmnoží. Po poradě s odborníky je možné nové přírůstky odprodat buď přes ně, nebo je nabídnout k prodeji přímo např. přes internet. Nicméně každý chovatel se jistě bude zajímat o to, jaký je zdravotní stav rybek, případně je bude chtít předem vidět, s čímž musíte počítat. Ryby pravidelně kontrolujte, kdyby se vyskytla nějaká infekce nebo parazit, abyste je dokázali včas ochránit. Kontrolujte změnu tvaru ploutví, očí (ploutve mohou být deformované, s různými výrůstky, na oči mohou ryby kvůli některým infekcím oslepnout) atd. V zimě potřebují ryby méně krmení než přes sezonu, kdy bývají obecně aktivnější.