Podzimní příprava růžových keřů na „růžový spánek“ je velmi důležitá a neměla by se zanedbat. Obzvláště nyní, kdy venkovní teploty jsou velmi rozkolísané a v noci klesají v některých oblastech téměř k nule, je třeba růže ochránit před případnými mrazíky a také před černou skvrnitostí, která právě v tomto období růžové keře nejvíce napadá.

Základem je prevence

Černá skvrnitost (Diplocarpon rosae) je houbová choroba, která se šíří vzduchem. Poznáte ji velmi snadno. Na svrchní straně listů se začnou tvořit drobné hnědočerné, černé či černofialové tečky, jež se postupně zvětšují ve velké skvrny. Na nich se tvoří černé puchýřkovité plodničky a v nich jsou výtrusy, které se z plodniček uvolňují a větrem se šíří na další rostliny. Skvrnitostí napadené listy začnou žloutnout a usychat. Pokud je venku relativně teplé a vlhké počasí, choroba může zaútočit mnohem rychleji, protože houbovým chorobám teplo a vlhko velmi svědčí.

Některé odrůdy růží jsou proti černé skvrnitosti odolnější než jiné, nicméně neznamená to, že by je tato choroba nemohla napadnout. Skvrnitost napadá růže především během srpna a podzimu, dokud teploty neklesnou dlouhodobě k nule. Pokud vaše růže zatím napadeny nebyly, je dobré je ochránit preventivně. Zejména pokud některý z vašich sousedů s touto chorobou růží bojuje, je velmi pravděpodobné, že se dostane i na vaši zahradu.

Skvrnitost zpravidla neskončí pouze na listech. Pokud zanedbáte prevenci, může se šířit na stonky, větvičky i květy. Rostlina je potom velmi oslabena a v zimě může snadnou zmrznout. Pokud zimu přežije, je velmi pravděpodobné, že bude slabá a pokvete mnohem méně, než by kvetla v plné kondici.

Jak růže ošetřovat?

Na černou skvrnitost existují postřiky, které je vhodné aplikovat právě teď na podzim preventivně, dokud se skvrny na listech ještě neobjevily. Pokud jste již zjistili, že růže jsou napadené, aplikujte postřik ihned, a to i kdykoli během roku. Pokud jsou růže napadené hodně, pak nejlepším ošetřením je sestříhat je.

Jak a které růže stříhat?

Pokud pěstujete skalkové růže, máte jistou výhodu, neboť ty není nutné zastřihávat. Stromkové a keřové růže naproti tomu ano. Stříháme v rozmezí 5-8 oček od země. Očko znamená místo, odkud z hlavního stonku vyrůstá větvička s lístky. Vždy zvolíme takové očko, kde větvička směřuje ven z hlavního keře, jinak bychom keř zahušťovali a větvičky by se uvnitř keře křížily. Zde by potom nemohl proudit vzduch, listy by zasychaly a vytvořili bychom vhodné místo pro množení různých dalších chorob, které by mohly rostlinu následně poničit. Očka počítáme od země vzhůru a střih provádíme přibližně 1-2 cm za očkem, nikoli přímo v něm. Na jaře potom provedeme druhý střih, a to až ke třem očkům.

Příprava na zimu

Obzvláště některé šlechtěné druhy růží jsou velmi choulostivé, a proto je třeba rostliny dobře ochránit před přízemními mrazíky a následně i tuhou zimou. Vhodné je zakrýt keřové růže až k prvním očkům chvojím či geotextilií, případně na ně ještě více nahrnout zeminu. U stromkových růží pak textilií obalíme větvičky. Pokud máme na záhonech mulčovací kůru, je třeba ji nejprve důkladně odstranit a teprve pak poklást fólii nebo chvojí.