Se sázením česneku bychom měli počkat do doby, než země důkladně vychladne, aby se předešlo vzniku a rozvoji houbových chorob, které by česnek mohly zlikvidovat. Ve vyšších polohách se tedy doporučuje začít se sázením v druhé polovině října, v nižších polohách ideálně v průběhu listopadu.

Kdy a kam česnek sázet?

Je třeba vysadit česnek na záhony, jež jsou v plné síle, tedy s dostatkem živin. Nejlepší je, pokud před česnekem na záhoně máme nějakou předplodinu, jež záhon pohnojí a dodá jí dostatek potřebných látek. Také bychom se měli vyhnout tomu, abychom sázeli česnek na záhon, kde jsme předtím česnek či cibuloviny pěstovali, a to minimálně s dvou až tříletým odstupem.

Záhony, kam stroužky česneku sázíme, je třeba důkladně odplevelit a zrýt, aby zemina byla čistá a dobře prodyšná. Stroužky pečlivě probereme, odstraníme slabší a nekvalitní a velké zdravé kousky oloupeme. Do země je sázíme vždy ploškou dolů a špičkou nahoru, aby se nemusely v hlíně otáčet a mohly rovnoměrně růst.

Stroužky sázíme do řádků, dostatečně hluboko, aby během zimy neumrzly, ve vzdálenosti alespoň 30 cm od sebe. Jednotlivé stroužky by měly být od sebe ve vzdálenosti 15-20 cm v závislosti na odrůdě. Větší odrůdy, jako např. Velký z Dubovan nebo Ruský z Lipnice, potřebují více prostoru, zatímco menším odrůdám, jako jsou Východoslovenský, Bzenecký paličák, Sibiř, Z Moravy, Modrý atd., stačí i menší rozestupy.

Na jaře, jakmile česnek začne rašit, opět odplevelíme záhony, abychom mladým rostlinkám uvolnili cestu. Pokud pěstujeme více odrůd, je vhodné nechávat mezi nimi rozestupy a dobře jednotlivé odrůdy označit, aby se nám nepromíchali. Rovněž při sběru, čištění a sušení bychom měli jednotlivé odrůdy držet od sebe, mohou mít jiné podmínky a jinou dobu pro sušení.

Co jsou pacibulky a proč je použít?

Většina zahrádkářů využívá pro sadbu stroužky česneku, ale můžeme využít i tzv. pacibulky, které vznikají u česneků paličáků během květenství. V jednom květenství můžeme získat desítky, možná i stovku pacibulek. Taková pacibulka bude během prvního roku výsadby pouze jedinou větší nedělenou cibulkou a teprve po jejím opětovném zasazení získáme druhý rok známou dělenou hlavičku. Pokud tedy chceme pěstování z pacibulek vyzkoušet, necháme květenství v létě dozrát, nebudeme jej odlamovat.

Na rozdíl od klasických stroužků potřebují pacibulky ještě jemnější půdu, opravdu dobře odplevelenou, zrytou a prokopanou. Řádky by měly být opět ve vzdálenosti 30 cm od sebe, v jednotlivém řádku však můžeme pacibulky sázet hustěji než stroužky, a také hloubka zasazení nemusí být tak velká. Pacibulky je vhodné sázet na podzim, ale pokud to nestihneme, jarní výsadba v časném období není také na škodu, rostlinky porostou rovněž, možná jen trochu později.