Mangostany jsou v Asii poměrně běžným a velmi oblíbeným ovocem. Kromě své lahodné chuti mají i mnohé léčebné účinky, proto se v Asii používají jako běžná součást medicíny. Mají široké využití, a to nejen jako skvělá pochoutka, ale také se jejich dužnina používá v kosmetice a farmacii.

Odkud mangostan pochází?

Bohužel stále se nepodařilo zjistit, kde je přesně původní domovina mangostanu, nicméně velmi se rozšířil v některých oblastech Asie. Zejména jihovýchodní část kontinentu se ukázala pro pěstování tohoto ovoce ideální díky svému podnebí. Proto velká část exportu směřuje právě odtud.

Mangostany rostou na stromech dosahujících výšky až 26 metrů. Jejich rozložité kmeny nesou velké množství malých plodů, majících v průměru 7-9 cm. Původně zelená slupka přechází při zrání do červenohnědé až po fialovou.

Jak se mangostan konzumuje?

Abychom se dostali k dužině plodu, je třeba rozkrojit slupku po celém obvodu a odklopit ji. Krájíme ji stejně, jako bychom rozkrajovali vánoční jablko, pokud chceme vidět hvězdičku. Dužina je bílá a konzumuje se za syrova jako lahodný dezert. Můžeme z ní však také vyrobit džusy, smoothie, kompoty nebo ji přidat do ovocných salátů či zmrzlinových pohárů. Také vytvoří chuťově zajímavou přísadu do dortů.

Pokud se stane, že uvnitř plodu nalezneme semena, je lepší je odstranit a nekonzumovat. Semena některých druhů jsou totiž nejedlá, semena jiných druhů lze konzumovat teprve po tepelné úpravě. A protože si nemůžeme být jisti, který druh máme zrovna ve svých rukou, je lepší semena z dužiny očistit a vyhodit.

Mangostany, které kupujeme v našich obchodech, by měly být již plně zralé, neboť toto ovoce patří k těm druhům, které po sklizení již dále nedozrávají, na rozdíl např. od manga či banánů. Kromě toho díky své pevné slupce mangostany dobře snášejí i převoz, a to i na delší trasy, takže jejich chuť zůstává v podstatě stálá bez ohledu na cestu, kterou musí k nám až z Asie urazit.

Proč je mangostan léčivým ovocem?

Toto exotické ovoce v sobě skrývá antibiotické a antiparazitické látky, a proto se využívá například k hojení různých ran stejně tak, jako my využíváme hojivé účinky aloe vera. Má ovšem i širší využití, například pro léčbu tuberkulózy nebo malárie, dokáže také tlumit bolesti.

Vzhledem k parazitickým a hojivým účinkům se mangostan hodí také v boji proti různým kožním vyrážkám a ekzémům, a proto má toto ovoce využití v kosmetice a dermatologii při výrobě krémů či mastí proti různým kožním potížím.

Mangostan obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, jako např. vitaminy C, B, železo, vápník a fosfor. Díky vysokému obsahu vlákniny se doporučuje těm, kteří trpí zažívacími potížemi, jako jsou zácpy. Zkrátka mangostan je ovoce, které si jistě zasluhuje naší pozornosti, a to ať již pro své blahodárné účinky na naše zdraví, nebo pro jeho skvělou chuť, kterou jakmile ochutnáte, budete chtít další.