Česnek je velmi účinný přírodní lék, obsahující bílkoviny, vitaminy skupiny B a C, karoten, hořčík, fosfor, železo i vápník, zinek, jód, měď a mangan. Je tedy mnohostranně léčivý pro obranyschopnost těla před různými virózami i bakteriálními chorobami. Díky flavonoidům v něm obsaženým pomáhá regenerovat cévy i celý krevní oběh a snižovat krevní tlak.

Je vědecky prokázané, že pravidelné užívání česneku výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, potlačuje hnilobné či kvasné procesy ve střevech a velmi aktivně bojuje proti střevním parazitům. Pro své antioxidační vlastnosti, kterými působí proti volným radikálům, se využívá jako podpůrný prostředek při nemocech srdce a cév či proti nadměrné srážlivosti krve. Snižuje také hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu glykogenu v játrech.

Česnek pomůže při nachlazení a chřipce

Během zimních plískanic, kdy je imunita našeho těla oslabená a stáváme se cílem útočných virů a bacilů, můžeme jako prevenci využít česnekovou šťávu. Hodí se i při únavě, bolestech kloubů i při zvýšené teplotě. Její výroba je naprosto jednoduchá. Ze sedmi paliček česneku vymačkáme šťávu, kterou ideálně v tmavé lahvičce uchováváme v ledničce. 3x denně bereme jednu čajovou lžičku, kterou vypijeme v 1 dcl mléka nebo kefíru. Šťávu bychom měli užívat pět dní.

Jiným velmi účinným lékem je směs česneku a cibule. Čtyři stroužky česneku rozmixujeme se dvěma cibulemi a 2 dcl mléka nebo kefíru. Po doušcích vypijeme. Tato směs není sice žádnou lahůdkou, ale pokud dodržíme postup a budeme nápoj konzumovat 2x denně, do čtyř dnů se zbavíme veškerých příznaků přicházející chřipky, virózy či počátečního stádia angíny.

Česneková kúra na odstranění vápenatých usazenin z těla

Jak jsme již výše zmínili, česnek je skvělým čisticím prostředkem cévních stěn. Dokáže rozpouštět minerální a tukové usazeniny z cévních stěn a kromě toho snižuje cholesterol v krvi. Tinkturu vyrobíme tak, že 30 oloupaných stroužků česneku rozmixujeme s pěti nakrájenými biocitrony, a to i s kůrou. Přidáme 1 litr vody a vše přivedeme k varu, ale necháme jen jednou mírně převařit a pak hned sejmeme z plamene.

Hotový nápoj přelijeme do lahve a uchováváme v ledničce. Užívání je následovné: První týden 3x denně 1 lžičku, 2.-5. týden 3x týdně 1 štamprli, pak následuje desetidenní pauza a opět 3 týdny užíváme 3x týdně 1 štamprli. Celou proceduru opakujeme 3x po sobě.

Česnek také dokáže zklidnit průjem

Máte-li akutní průjem, velmi rychle jej zklidníte nápojem z česneku a červené řepy. Kromě zklidnění obtíží dodá také tělu zpět alespoň částečně některé živiny a tekutinu, které s průjmem z těla mizí.

Na výrobu nápoje budeme potřebovat 1 lžíci čerstvé česnekové šťávy, kterou rozmícháme ve 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy. Nápoj popíjíme po doušcích alespoň 3x denně a alespoň tři dny.