Zimní zahrada od nás nevyžaduje žádnou velkou práci, nicméně je třeba kontrolovat stromy, zejména ty ovocné proti okusu zvěří, pokud jsme je nezabezpečili natřením nebo jinou mechanickou ochranou. Také bychom měli dohlédnout, aby rostliny byly zakryté chvojím a chráněné proti mrazu. Pokud je třeba, odstraňujeme suché větve a vždy je důležité dobře je prohlédnout, zda na nich nejsou počínající rakovinné nádory. V takovém případě je třeba stromy ochraňovat speciálním postřikem. Pokud nám na stromech zůstaly ještě nějaké zbytky plodů, je třeba je odstranit. Staré plody totiž mohou být nosiči různých chorob, jež by se rozšířily pak na novou úrodu.

Zima je také obdobím, kdy se můžeme postarat o přilétající ptáky. Vybudujeme jim nebo zakoupíme krmítka, můžeme na stromy pověsit lojové koule atd. Pokud teploty klesají pod nulu, je třeba vysekávat díry do ledu na zamrzlých jezírkách, aby rostliny a rybičky v nich měly stále přísun čerstvého vzduchu.

Sněhová pokrývka je důležitá, ale...

Napadne-li sníh, je to velmi vítané, neboť slouží jako přirozená izolace proti mrazu. Kromě toho dodává v zimě rostlinám vláhu. Nejnebezpečnější jsou holomrazy, které dokážou rostliny spálit a zničit až ke kořenům. Pokud odklízíme sníh z chodníků, můžeme jej využít a nanést jej pod stromy, keře nebo přímo na záhony, pozor však, aby ale rostliny měly stále dostatek světla. Nezakrýváme je tedy úplně.

Pokud sníh není, je třeba rostliny, a to zejména bylinky, trvalky nebo zeleninu, kterou necháváme přes zimu na záhonech, ochránit před mrazem jinou izolací. Můžeme použít suché listí, chvojí, slámu nebo netkanou textilii. Menší keříky nebo rostliny pěstované v kontejnerech a květináčích lze také přiklopit jutovým pytlem, který vyplníme právě slámou, senem či listím. Nádoby je také možné obložit polystyrenem či bublinkovou fólií, aby se chlad nešířil ani ke kořenům.

Sníh je velkým pomocníkem, je však třeba dávat pozor, pokud je sníh mokrý a těžký. Zejména je-li na stromech, mohla by jeho váha polámat větve stromů či keřů, proto je třeba jej z větví setřást. Některé citlivější rostliny, jako jsou například rododendrony, můžeme ochránit speciálními stříškami, které rostliny ochrání nejen proti sněhu, ale také proti náporům větru.

Pozor na mrazivé dny

Ačkoli to venku zatím tak nevypadá, zima ještě neukázala všechny své zbraně. Teploty se zatím drží kolem nuly nebo nad ní, ale jiná situace může panovat na vysočinách a v podhůří. Terén a zeměpisná poloha jsou vždy důležitým faktorem při zimní ochraně zahrady. V nížinách je pravděpodobnost krutých mrazů samozřejmě nižší než ve vyšších polohách, nicméně to neznamená, že rostliny nemusíme chránit před mrazy. Máme již zkušenosti, že po relativně mírném období přišly mrazy, které trvaly třeba dva tři týdny, což je dost na to, aby napáchaly na rostlinách velké škody, pokud nebyly dostatečně chráněné.

Někdy může být velmi zrádné slunce, které sice přináší příjemné světlo, ale zahradu může spolu s mrazy velmi vysušovat. Také se může stát, že během teplejších a slunečných dní se některé rostliny probudí dříve ze zimního spánku a začnou nasazovat na listy či květy. Nastalé mrazy by pak mohly způsobit trvalé poškození takových rostlin, proto nepodceňujme jejich ochranu.

Příprava na novou sezonu

Zima je obdobím, kdy můžeme v klidu zkontrolovat všechno zahradnické náčiní a přístroje. Pokud jsme to neudělali na podzim, je třeba očistit sekačky, vertikutátory a další stroje, případně je promazat olejem, rýče, motyky a zahradnické nůžky nabrousíme, aby se nám s nimi v sezoně lépe pracovalo. Čepele také můžeme natřít speciálním olejem proti rzi. Pokud nám nějaké nářadí chybí, nebo se během prací v sezoně zničilo, můžeme rovnou dokoupit nové.

Součástí zimních prací je také příprava a plánování toho, co budeme v sezoně na zahradě pěstovat, zda nezměníme dispozice některých záhonů, cestiček nebo zda dokoupíme nové stromky a keře. V obchodech již můžeme vidět nabídku semen a cibulek pro novou sezonu, případně je teď vhodný čas si další výsadbu objednat, aby nám včas dorazila.