Některé oblíbené druhy zeleniny nebo letniček je třeba pravidelně předpěstovávat včas, abychom na jaře měli již vzešlé rostlinky. Právě nyní je ten správný čas zasít např. rajčata, papriky, okurky, verbeny, gazánie, afrikány, či dokonce muškáty a begonie. Nemáme-li k dispozici skleník nebo venkovní fóliovník, využijeme okenní parapety či police umístěné v blízkosti oken, aby rostlinky měly dostatek světla.

Podle druhu rostliny je třeba volit miniskleníčky či malé sadbovače, do kterých se pohodlně vejdou drobnější druhy, zatímco mohutnější druhy (jako jsou rostlinky rajčat či paprik) vyžadují větší sadbovače nebo například plastové kelímky od jogurtů. Velmi oblíbenou variantou jsou tzv. jiffy, rašelinové tablety. Ty společně se sadbovači sice využijeme pouze jednou, ale jejich obrovskou výhodou je to, že při sázení předpěstované rostlinky do půdy nedojde k narušení kořenového systému, neboť sadbovač i jiffa se zasadí s ní a v zemi se následně rozloží.

Jak využít miniskleníčky?

Pokud využíváme plastové miniskleníčky, je třeba je pravidelně větrat, aby nedošlo k nadměrnému usazování vlhkosti uvnitř, což by vedlo k vzniku plísní a hnilobných procesů, které by mohly nové rostlinky zlikvidovat. Miniskleníčky mají sice větrací otvory, ty však nemusí dostačovat. Je tedy vhodné v noci, kdy většinou máme v bytě sníženou teplotu, miniskleníček zavřít, aby semena a později rostlinky nenachladly, přes den naopak (pokud právě nevětráme) necháme kryt skleníku stranou, aby se k rostlinkám dostal čerstvý vzduch.

V miniskleníčcích lze předpěstovat všechny rostlinky, avšak u mohutnějších druhů dojde k tomu, že rychleji vyrostou a skleníček bude muset zůstat otevřený. To však nemusí vadit, neboť větší rostlinky jsou již odolnější vůči výkyvům teplot.

Rašelinové tablety jiffy jsou oblíbené

Tyto rašelinové tablety se staly velmi oblíbenou pomůckou mnoha zahrádkářů, protože jsou skvěle rozložitelné v zemi a obsahují výživné látky, které mohou semínka a později mladé rostlinky čerpat. Jiffy se vyrábějí z lisované rašeliny a jsou obalené síťkou. Díky obsahu vápence mají neutrální ph hodnotu, takže jsou vyhovující pro většinu rostlinek. Prodávají se v různých velikostech, lze je zakoupit v zahradnictvích i hobby marketech a další výhodou je i jejich nízká cena.

Sadbovače mají pouze výhody

Z lisované rašeliny jsou vyrobeny i sadbovače, které se tvarují do podoby kruhových nebo hranatých květináčků různého průměru a velikosti. Stejně jako jiffy se v zemině rozloží, takže při přesazování rostlinky na záhon ji přesazujeme i se sadbovačem, a nedojde tak k jejímu poškození, které by mohlo vzniknout při neopatrném vyjímání rostlinky z obalu.

Pokud používáme sadbovače vyrobené z plastu, můžeme je používat opakovaně (pokud je při vyjímání rostlin a jejich přesazování nezničíme). Důležité však je před novým použitím důkladně je vymýt, ideálně horkou vodou, a nechat je vyschnout. Pokud na nich totiž zůstaly nějaké choroboplodné zárodky nebo se během jejich uskladnění na nich uchytily zárodky plísní, je dobré je takto zlikvidovat včas.

PET obaly nemusíme zatracovat

Plastové obaly od jogurtů, margarínů či PET lahve, které rozřízneme a využijeme z nich třeba jen spodní část, jsou k předpěstování rostlinek stále oblíbené. Můžeme je opakovaně využívat, pokud je neponičíme během přesazování a udržujeme je v čistotě. Vzhledem k různým velikostem i různé hloubce v nich lze pěstovat malé i robustnější druhy rostlin.

Po přesazení sazeniček do půdy je třeba kelímky a nádobky dobře vymýt, vysušit a uskladnit je na tmavém místě, kde na ně nebude dopadat sluneční světlo. Důvodem je, že sluneční paprsky díky svému UV záření způsobují uvolňování některých látek z plastu, který potom křehne a rychleji se láme a praská.

Pozor je třeba dát na to, abychom do dna kelímků ještě před nasypáním zeminy udělali otvor, kterým bude pak odtékat přebytečná voda během zalévání. Otvor vytvoříme silnější jehlou, například na špízy, nebo hřebíkem či jiným kovovým ostrým předmětem, jehož hrot nahřejeme nad ohněm. Horký hrot změkčí plastový obal a otvor půjde snadno udělat, aniž by plast praskl.