Až se konečně rozjedeme na chaty a chalupy nebo začneme s opravami u rodinných domů, neměli bychom zapomenout ani na ošetření kovových ploch kolem nich, neboť ty dostávají každou zimu kvůli výkyvům teplot a nepřízni počasí pořádně zabrat. Základem je samozřejmě důkladné očištění povrchu od všech nečistot a také případné rzi a následně dodržet správný postup při aplikaci nátěru. Pokud využijeme vhodné počasí a dodržíme správný technologický postup, prodloužíme tím nátěru životnost a ochráníme kovové prvky na delší dobu.

Výběr barvy je základem

Pro zjednodušení můžete u venkovních nátěrů použít samozákladující nátěry, jejichž velkou výhodou je to, že je lze aplikovat přímo na kovový podklad a nemusíte používat nejprve základní barvu. Mezi takové samozákladující nátěry patří např. polomatná syntetická barva na železné i neželezné kovy Soldecol UNICOAT SM.

„Často se pro tento typ barev používá také výraz „jednošichtovka“, což někoho svádí k domněnce, že stačí pouze jeden nátěr, protože jde o základ a vrch v jednom. To je omyl. Samozákladující barvy jsou antikorozní a označované také jako tzv. 3 v 1 - základ, mezinátěr, vrchní email. Lze proto vypustit použití základní barvy, ale pro očekávanou životnost nátěru potřebujete tak jako tak nanést dostatečně silnou vrstvu. V exteriéru by to měly být minimálně tři nátěry, v interiéru postačí dva,“ říká Pavel Vorálek, produktový manažer společnosti HET, která je výrobcem nátěrových hmot.

Přestože stačí používat pouze samozákladující nátěr, jeho kombinace společně se základovou barvou ještě zvýší odolnost a antikorozní účinky celkového nátěru.

Jak připravit povrch před nátěrem?

Než se pustíte do samotného nátěru, je třeba vyhodnotit, zda máte optimální teplotní podmínky, které jsou mezi 5-25 stupni Celsia, a to jak samotného kovového povrchu, tak i okolního prostředí.

Kovový povrch je třeba nejprve velmi důkladně očistit od různých nečistot, rzi a případně zbytků starého nátěru. Vhodné je použít různé speciální drátěné kartáče či brusný papír, které jsou určené právě pro kovové povrchy. Dále je důležité povrch odmastit, a to pomocí odmašťovadel ředitelných vodou a bez silikonových přísad, jež jsou typické například pro mycí prostředky na nádobí. U lesklých pozinkovaných povrchů je vhodné kromě zdrsnění povrchu také omývat podklad 5% roztokem čpavkové vody s troškou saponátu. „Vzniklá pěna, která začne po chvíli šednout, se nechá několik minut působit a poté je nutné vše opláchnout a nechat zaschnout. Až po odmaštění očistěte povrch od případných korozních produktů, na což se především u neželezných kovů trochu zapomíná,“ radí Pavel Vorálek.

Jak postupovat při samotném natírání?

Jakmile máte kovový povrch očištěný, měli byste aplikovat nátěr co nejdříve, neboť takto „obnažený“ kov je velmi náchylný ke korozi. Barvu, kterou budete aplikovat, důkladně promíchejte, aby v ní nebyly žádné hrudky. Na samotnou aplikaci se nejlépe hodí štětce, které mají vysoký obsah přírodních štětin. Nátěr nanášejte co nejvíce rovnoměrně a nechte přibližně šest hodin zaschnout. Samozřejmě záleží i na okolní teplotě, jak dlouho bude nátěr zasychat, vyšší teploty tuto dobu zkracují. Po vyschnutí se doporučuje první vrstvu lehce přebrousit a pak teprve aplikovat další nátěr. Toto zopakujte ještě alespoň jednou.