Hraboši jsou celkem malí, měří pouze kolem deseti centimetrů. Podobají se myším, ale mají krátké ocásky a menší uši, jež jsou do velké míry schované v srsti. Jejich čumák není tak protáhlý jako u myší a jejich barva může být šedá, hnědá až do rezava. To, že se nám hraboši usadili na zahradě, poznáme podle děr o průměru asi 3-4 cm, které jsou na pozemku rozesety. Mezi dírami vedou na povrchu jakési chodníčky, tedy cestičky s okousanou trávou, pod zemí jsou vstupy propojené chodbičkami, které si hraboši vyhloubí.

Hraboši likvidují rostliny od kořenů, takže ty pak hynou, přes nově vysetou zeleninu či květiny, až po samotné plody, jež jsou blízko země. Velmi často tak najdeme okousanou mrkev, kedlubnu či cibuli. Stromům okusují kořeny nebo kůru, naštěstí nedokážou šplhat po kmeni nahoru k větvím a plodům.

Které metody mohou pomoci v boji proti hrabošům?

Nejjednodušší je samozřejmě vůbec si hraboše na pozemek nepustit, tedy udělat vše pro to, aby jej nic nemohlo nalákat k tomu, aby se na naší zahradě usadil. Proto je důležitá například pravidelná kontrola kompostu, který hraboši rádi využívají pro hloubení cest, a také odstraňování veškerých zbytků, jako je spadané ovoce nebo zbytky zeleniny povalující se na záhoně po sklizni, neboť ty hraboše velmi lákají. Rovněž je třeba pravidelně sekat trávník, neboť hraboši si libují v dlouhé přerostlé trávě.

Metod, které mohou pomoci zbavit se hrabošů, je mnoho, ale bohužel žádná nefunguje na 100 % a dlouhodobě, spíše je třeba vyzkoušet jich několik a spolehnout se na to, že alespoň některá ve vašem případě zabere.

Přírodní metodou sloužící proti hrabošům je pěstování rostlin, které jim nevoní. Vysaďte na záhony mezi zeleninu afrikány, pryšce nebo česnek, ke stromkům zasaďte voňavé bylinky, jako jsou rozmarýn, máta nebo meduňka. Hlodavcům aroma těchto bylin velmi vadí, takže se takovým místům často vyhýbají.

Máte-li doma vy nebo někdo z vašich sousedů kočku, pak máte v ruce velkou zbraň proti hrabošům. Kočky jsou přirozeným postrachem a na pozemcích, kde kočky žijí, se hraboši vyskytují jen zřídka, protože kvůli těmto predátorům nemají klid ani pro pobyt, ani pro rozmnožování. Rovněž máte-li v okolí dravé ptáky, jako jsou poštolky nebo káňata, snažte se dravce nalákat, aby se v blízkosti vaší zahrady usadili nebo se na ní občas objevili.

PET lahve jsou poměrně známé ve využití jako plašiče nejen hrabošů, ale i hryzců, rejsků nebo krtků. Lze z nich vyrobit jakési větrníky. Ze čtyř lahví odstřihneme dno, které nalepíme jako křidélka na jednu z lahví. Tu pak nasadíme na pevný drát, který vede do země. Pomocí větru se větrník točí a lahev se tře o drát, čímž vysílá zvukový signál přes drát do země. Takto vysílaný signál má pro hraboše nesnesitelnou hlasitost.

Nevýhodou této metody je samozřejmě to, že plašič funguje pouze, pokud fouká vítr. Navíc z estetického pohledu nevypadá plašič nijak půvabně. Nicméně je řada zahrádkářů, kteří tvrdí, že tato metoda patří mezi nejpraktičtější, a to i proto, že funguje dlouhodobě. Pokud hraboše nebo krtka plašič odradí, již se na zahradu nevrátí, neboť si tento nepříjemný zvuk bude s místem spojovat i tehdy, když už plašič v zahradě nebude.

Samozřejmě další možností je zakoupit již vyrobené solární plašiče, které jsou poměrně malé, barevně zapadají do prostředí zahrady, dobře se zapichují do země a působí na pohled nenápadně. Baterie uvnitř nich je solární, takže se přes den nabíjejí samy. Vydávají táhlý pískavý zvuk, který je pro hraboše či další hlodavce velmi nepříjemný.

PET lahve můžete v zahradě využít také jako ochranu cibulovin, aby je hraboš nemohl okusovat. Jednak z nich můžeme vyrobit košíčky, do kterých uděláme malé dírky, a cibuloviny pěstujeme přímo v nich zasazené do země. Výhodou je, že takto pak můžeme cibuloviny snadno vyndávat i ze země při jejich sklízení na zimu a máme také kontrolu nad jejich rozmnožováním.

Kromě toho můžeme z PET obalů udělat i ochranné pletivo pro menší stromky, například ozdobné růže nebo drobné ovoce. Opět do lahví uděláme malé dírky, aby se ke kmeni dostával vzduch, lahev podélně rozřízneme, odstraníme z ní hrdlo a dno a vlastní tělo lahve omotáme kolem kmene rostliny. Takto můžeme napojit i dvě nebo tři lahve na sebe.

Další možností je posypání otvorů vyhloubených hrabošem draselnou solí. Z ní se uvolňuje chlór, který vniká přímo do otvorů a cestiček vyhloubených zvířetem, což hraboše odpuzuje.

Mezi již profesionálnější metody patří samozřejmě kladení návnad. Pozor však na to, pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata, jedovaté návnady mohou být velmi nebezpečné. Určitě zabezpečte místo tak, aby se k návnadě dítě ani mazlíček nedostali! Je to jedna z posledních možností, kterou zahradníci používají, když už ostatní selžou.

Metody, jako jsou vykuřování dýmovnicí nebo řízený výbuch propan-butanu, kdy se do otvorů vhánějí různé plyny, je lepší přenechat velmi zkušeným zahradníkům nebo odborníkům. Jedná se o velmi účinné metody, ale vyžadují jistou zručnost a zkušenost. Navíc například vykuřování se nesmí provádět v dobách sucha, nebo na velmi suchých lokalitách, kde by mohlo hrozit nebezpečí požárů.