Z bohaté úrody během krátké chvíle nadělají spoušť, okusují listy i květy, u některých rostlin dokonce i plody, a nejhorší je, že se dostanou téměř kamkoli! Přestože jsme se na podzim snažili zlikvidovat jejich vajíčka během rytí zahrady, mohou se k nám dostat od sousedů nebo z volné přírody. Zbavit se slimáků je poměrně obtížné a rozhodně nestačí jeden jediný osvědčený způsob. Spíše je třeba nakombinovat několik metod dohromady.

Pivní a kváskové pasti

Velmi oblíbenou metodou jsou hluboké misky nebo kelímky, zapuštěné do země, do kterých nalijeme pivo nebo rozpustíme trochu kvásku s cukrem, který v něm vytvoří alkohol. Slimáci jsou těmito tekutinami silně přitahováni a mnoho zahrádkářů i zahradníků považuje tyto pastičky za jedny z nejúčinnějších. Nutné je však pravidelně misky kontrolovat, alespoň jednou či dvakrát denně, odstranit utopené slimáky a pivo nebo kvásek doplnit. Nejlepší sběr se zadaří vždy k večeru nebo samozřejmě za deště, kdy se slimáci na zahradě shlukují nejvíce.

Rostlinné odpuzovače

Jako ostatní nevítaní návštěvníci i slimáci mají rostliny, které jim nevoní, a kterým se proto již z dálky vyhýbají. Určitě se vyplatí vysadit několik bylinek, jako jsou tymián, fenykl, máta, petržel, pažitka, ale také kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, neboť ty slimákům nechutnají.

Mezi záhony pak můžeme nasypat rozsekané větvičky kapradin, zeravů nebo řebříčku, nebo polít cestičky a případně i okraje záhonků kapradinovým výluhem, který slimáci nesnášejí. Výluh se připravuje tak, že necháme zhruba 1 kg nasekaného kapradí louhovat v 6 l vody, a to po dva až tři dny. Pak tímto výluhem pokropíme potřebná místa.

Další možností je mezi květiny či zeleninu na záhony nasázet některé velmi aromatické rostliny, jako jsou měsíček lékařský nebo afrikány.

Vyzkoušejte chemii

Chemická ochrana je důležitá, zejména pokud sázíme nebo sejeme nové rostlinky, které jsou pro slimáky oblíbenou pochoutkou. Mladé rašící lístky dokážou zlikvidovat během chviličky a s nimi celou rostlinu. Kolem záhonků tedy můžeme rozsypat granule například značky Ferramol nebo Zdravá zahrada, které rostlinám neuškodí, ale slimáci se takto ošetřeným místům vyhnou.

Mechanické pasti a překážky

Kromě chemických prostředků můžeme v obchodech zakoupit i mechanické lapače. Fungují jako past, do které nasypeme speciální granule, jež slimáky přitahují. Jakmile slimák vleze do pasti, lapač sklapne a slimáka uvězní. Výhodou těchto lapačů je to, že jsou konstruovány tak, aby se do nich nedostalo větší zvíře, jako třeba domácí mazlíček, a nesežralo granule, a také mají tvar jakési stříšky, která chrání granule před rozmočením.

Kromě lapačů můžete nastražit slimákům různé mechanické překážky, jako jsou různé kovové plůtky a mřížky, jimiž obeženete záhonky. Můžete také zbudovat vyvýšené záhonky, pěstovat některé rostliny v hladkých květináčích či kontejnerech (například jahody, některé bylinky nebo letničky), po kterých se slimákům špatně šplhá.