Cukety a patisony mají velmi podobné pěstební podmínky a jejich plody lze v mnoha ohledech stejně zpracovávat. Jejich využití v kuchyni je velmi široké a navíc mají i pozitivní vliv na naše zdraví. Cukety i patisony obsahují celou řadu vitaminů a minerálů, které přijdou našemu tělu vhod. Například vitaminy A, B, C, karoteny, hořčík a vápník, ale také velké množství vlákniny, a proto jsou vhodné pro ty, kteří trpí trávicími potížemi. Oba druhy zeleniny mají velmi nízké množství kalorií, takže při vhodné úpravě je můžeme zařadit mezi dietní potraviny.

Zeleninu pěstujeme buď přímo ze semen, nebo ze sazenic. V druhém případě můžeme s jejich výsadbou na záhony začít i v pozdějším jaře nebo začátkem léta, a přesto se nemusíme obávat o bohatou úrodu. Důležité je dopřát rostlinám dostatek místa, neboť sazenice se rozrůstají do většího keře a jejich velké dužnaté listy vyžadují hodně prostoru. Také je třeba dopřát rostlinám dostatek závlahy a hnojiva, neboť velké množství plodů odčerpává rostlině mnoho energie a živin. Cukety i patisony můžeme pěstovat nejen na záhoně, ale také ve větší nádobě na balkoně či terase. Jen je třeba zalévat je častěji, neboť půda v nádobě rychleji vysychá, což cukety i patisony hůře snášejí.

Cukety i patisony patří do skupiny tykvovitých, stejně jako dýně. Jejich plody vyrůstají na samičích květech. Rostliny však také tvoří květy samčí, které jsou plané, slouží k opylování samičích květů, což v ideálním případě zastanou hmyzí opylovači. Pokud je opylovačů nedostatek, musíme rostlinám vypomoci sami manuálně. Druhy květů od sebe poznáme snadno, samčí květy rostou na dlouhých tenkých stoncích, zatímco ty samičí mají stonek krátký a silnější, neboť tvoří základ budoucího plodu.

Cukety sklízíme ideálně v menší až střední velikosti, kdy jsou plody nejkřupavější a nejčerstvější a dají se konzumovat celé včetně drobných měkkých semen a včetně slupky, jež je jemná. Přerostlé plody nejsou na škodu, je však třeba odstranit slupku, která je již příliš tuhá, a také velká a tvrdá semena, která jsou již ke konzumaci nevhodná. Cukety můžeme gratinovat, zapékat, grilovat, obalovat a smažit, nakládat, ale také nastrouhané použít místo okurkového salátu, zjemnit jimi těsto na různé dezerty nebo z nich udělat oblíbené bramboráky.

Také patisony lze zpracovávat již jako malé plody, které můžeme konzumovat celé (skvělé jsou například naložené jako okurky nebo zapečené s masovou či zeleninovou náplní), můžeme je však nechat dorůst do větší velikosti a pak je například obalovat jako řízky. Opět je však třeba odstranit slupku a semena. Patisony mají pevnější dužninu než cukety, takže se špatně strouhají, ale v podobě grilovaných či smažených řízků jsou velmi lahodné a jemné.

Cukety i patisony sklízíme tak, že stopku odřízneme ostrým nožem, a to tak, aby na plodu zůstal stonek alespoň několik centimetrů dlouhý, plod nám pak vydrží déle při skladování. Nikdy plod neodlamujeme, dochází k poškození samotného plodu i rostliny. Jakmile plody odstraníme, rostlina má možnost nasadit rychleji na další plody, proto se nevyplatí nechávat plody příliš přerůst. Abychom plody ochránili, je vhodné pod rostlinou nastlat mulč nebo položit netkanou textilii, jež plody chrání před uhníváním či plesnivěním.