Dýně patří společně s cuketami či patisony k tykvovitým rostlinám. Jsou velmi zdravé, obsahují totiž velké množství vitaminu C, E, provitamin A, ale také minerální látky, jako je draslík. Jsou vhodnou potravinou například pro diabetiky, ale ocení je i ti, kteří mají potíže s trávením, problémy se slinivkou či žaludkem.

Díky své lahodné chuti, kterou má každá odrůda trochu jinou, mají dýně široké využití v kuchyni, a to při přípravě sladkých i slaných jídel. Hokaido se vyznačuje sytou sladkou chutí a také krásně sytou červenou barvou, jež dodá výsledným pokrmům šmrnc.

Kromě výše uvedených zdraví prospěšných látek však dužina této dýně obsahuje také hořčík, selen, železo a zvláštní látky, jež mají preventivní protirakovinný účinek. Semínka z hokaida jsou skvělou zásobárnou železa, zinku, fosforu či vitaminu B. Podle vědeckých poznatků při pravidelné a dlouhodobější konzumaci dýňové dužiny alespoň 100 g denně významně klesá riziko vzniku nádorových onemocnění v těle.

Kromě nepochybných zdravotních účinků je však hokaido nesmírně oblíbené právě pro svou univerzální skvělou chuť a také proto, že jako jediný druh dýní se nemusí loupat. Ostatně byla by to velká škoda, neboť i slupka je plná vitaminů. Při kuchyňské úpravě slupka z hokaida rychle změkne, takže odpadá velké množství práce s očišťováním.

Dýni můžeme připravovat na sladký způsob do dezertů, koláčů, dýňového pyré či kompotů apod., ale ještě větší uplatnění najde při přípravě slaných pokrmů. Lze ji zapékat, smažit, ale také dusit se zeleninou a pak z ní vytvořit skvělý salát, v zimě nás zahřeje skvělá dýňová polévka a velmi lahodná příloha k masu zase může být dýňovo-bramborové pyré.

Hokaido lze zakoupit běžně v obchodech či supermarketech, samozřejmě na podzim a v zimě nejvíce, neboť je jejich sezona. Ale dobře uskladněná dýně vám doma vydrží i tři čtyři měsíce, máte-li pro ni vhodné podmínky. Kromě toho, pokud máte možnost, dýni je poměrně snadné si vypěstovat na zahradě.

Vyžaduje středně těžkou zeminu s dostatkem živin, a to zejména v době nasazení plodů, dále pak slunné stanoviště a pravidelnou bohatou zálivku. Ideálním místem, kde se obecně dýním velmi daří, je kompost, který jim poskytuje dostatek živin po celou dobu růstu i v době plození.

Při pěstování je třeba, aby dýně měly kolem sebe dostatek místa, na jedné rostlině se zpravidla urodí od pěti do osmi kousků (může být samozřejmě i méně, nebo naopak více), a proto jim nesvědčí natěsnání s dalšími rostlinami. Zálivku provádíme přímo ke kořenům, nikoli na listy.

Dýně se sklízejí v době od září až října, kdy jsou nádherně vybarvené a zralé. Při odstraňování od rostliny ponecháme alespoň několik centimetrů dlouhý stonek, který zaschne a plod chrání před vniknutím hnilobných či choroboplodných zárodků. Uskladňujeme je v temné, chladné a dobře větrané místnosti.