Synonymem ptáků, kteří nám přinášejí zimu, je vrána. Kromě ní ale v mrazech můžeme potkat i další druhy. Některé jsou známé, další méně. A jaké to jsou?

Pravidelní návštěvníci našich zahrad

Mezi nejznámější ptáčky rozhodně patří kos černý, hrdlička zahradní, holub domácí, vrabec domácí a polní, zvonek zelený, stehlík obecný a konopka, sýkora modřinka a koňadra, chocholouš obecný, straka obecná, kavka obecná a poštolka obecná.

Méně známé druhy

Návštěvníci našich zahrad jsou i tací, které poznají jen opravdový znalci. Stačí si ale vzít atlas a podívat se, jaké druhy ptáčků to jsou, určitě mezi nimi najdete takové, které jste už někde viděli. Jsou to brhlík lesní, mlynařík dlouhoocasý, zvonek zelený nebo podle ornitologů naprostý skvost brkoslav severní.

Čím krmit a na co raději zapomenout

O ptáčky se musíme v zimě starat, protože potravu si sami neobstarají. Někdy je v dobré víře krmíme pochutinami, které jim mohou ve finále ublížit. Nikdy jim proto nedávejte do krmítka zbytky jídla od oběda, protože koření a sůl jsou pro ptáčky vysloveně nebezpečné. Naopak ptáčci milují semínka všeho druhu, měla by být ale pevná a ne žluklá. Semena mohou být více škrobnatá (pšenice, oves, ječmen, kukuřice, pohanka) nebo olejnatá (slunečnice, mák, len, řepka, mastňák habešský, ořechy). Můžete je použít celá, drcená či šrotovaná. Další dobrotou je ovoce a zelenina jako čerstvé jablko nebo mrkev, ty musí být ale celé, nakrájené se velmi rychle kazí. Vhodné je ale i sušené ovoce. Některým ptákům chutná i kousek tuku nebo loje, ale opět nesmí být solené a kořeněné.

Domácí dobroty

Pokud se vám nechce utrácet za pochoutky ve specializovaných prodejnách, zkuste si je vyrobit doma. A nebojte, není to tak složité.

Lojové koule

Ingredience:

100% rostlinný tuk (tuhý bílý, nejčastěji kostka 250 g)

neškvařené nesolené sádlo nebo lůj (nejlépe hovězí)

slunečnice loupaná, ořechy, proso, hrozinky, ovesné vločky, strouhanka

Postup přípravy:

Rozpusťte tuk v hrnci (nevařte, odstavte hrnec ihned po rozpuštění tuku), poté přidejte další přísady. Promíchejte a buď rovnou nalévejte do připravených forem, nebo nechte více zchladnout, aby se směsí dala obalovat např. šiška. Připravte si, kam budete směs nalévat. Nejjednodušší variantou jsou malé kulaté kompotové misky, které vyložíte igelitovým sáčkem. Na něj nalijete směs a dáte do chladu. Díky sáčku následně snadno koule vyklopíte. Sáček opatrně odstraňte a vzniklé tvary pokládejte přímo do krmítka. Další možností je obalit směsí velké borovicové šišky, které následně rozvěsíte po stromech.

Ptačí slast

Ingredience:

strouhanka

strouhaný tvrdý sýr (nesolený)

nesolené buráky a jiné ořechy

semínka slunečnice, prosa a lnu

ovesné vločky

rozdrcené studené vařené brambory

tuk

Postup přípravy:

Všechny ingredience smíchejte dohromady a zalijte rozpuštěným tukem (takovým, který při pokojové teplotě ztuhne). Zachovejte při tom poměr: 1 hrst tuku na 2 hrsti ingrediencí. Vše promíchejte a nechte vychladnout. Dobrotu můžete ptákům předložit přímo v nádobě, ve které byla připravena, nebo ji opatrně vtlačit do libovolné síťky či košíčku z pletiva s očky. A pak už jen stačí dát dobrotu do budky nebo rozvěsit v síťce po zahradě. Uvidíte, jak si ptáčci pochutnají, a i v zimě k vám rádi zavítají.