Porosty angreštu často napadá padlí americké, které dovede zlikvidovat celou úrodu. Pokud jsou již bobule napadené, buď vůbec nedozrají, nebo jsou potažené plstnatým povlakem a znehodnocené. Stále je však šance proti padlí zakročit a zachránit úrodu na příští rok.

Hnědé, takzvané americké padlí Podosphaera mors-uvae je houbovitá choroba, která v poslední době vážně ohrožuje angrešt. Pochází z Ameriky a dnes dělá starosti pěstitelům téměř po celém světě. Zasahovat proti němu je třeba od jara až do podzimu. Spory klíčí nejlépe při teplotách kolem 20 °C a jsou přenášeny větrem. Šíří se především za teplejšího počasí a vyšší vzdušné vlhkosti. Výskyt naopak omezují déletrvající deště, nižší či naopak výrazně vyšší teploty. Padlí přezimuje v pupenech a na letorostech.

Jak se padlí projevuje?

Již koncem května se na mladých výhoncích objevuje moučnatý povlak, který se dále šíří. Na napadené větvičce zakrňují lístky, zasychají nebo předčasně opadávají. Z bělavého primárního mycelia brzy vyrůstá hnědé, sekundární. Po odkvětu se infekce šíří na bobule, které pokrývá bílým a později hnědým plstnatým povlakem. Napadené bobule nezrají a sesychají se. Při mírnějším průběhu onemocnění sice dozrají, ale mají nepříjemnou pachuť a jejich požívání může mít pro náš organismus zdravotní následky.

Nejlepší je prevence

Vysazujte odolné odrůdy, například Rocula, Invicta, Rolonda, Rixanta, Kaptivátor. Keře nebo stromky nesázejte příliš hustě vedle sebe. Vzdušný, nezahuštěný porost zajistí také pravidelné prořezávání korun. Zvolte stanoviště, které není příliš vlhké ani zastíněné.

Jak se padlí bránit?

Původce padlí angreštu napadá nejen plody, ale i nejmladší listy a konce letorostů a na nich také přezimuje do dalšího vegetačního období. Jestliže odstraníme všechny napadené plody a letorosty z blízkostí rostlin angreštu a vhodným způsobem je zlikvidujeme, pak se zbavíme i potenciálního zdroje šíření choroby. Odstřižené části však nesmíme nechat ležet pod stromky nebo keři, ale musíme je důkladně z jejich blízkosti odstranit. Nemusíme je spálit, mohou přijít i do kompostu, avšak vždy jen tak, že budou překryty dostatečně vysokou vrstvou jiného materiálu.

Kdy prořezávat angrešt?

Angrešt je potřeba prořezat nejlépe do konce zimy. Ale ještě ani teď není pozdě. Velmi důležitým činitelem při ochraně proti padlí je mechanická ochrana, což prakticky znamená porosty pravidelně prosvětlovat a udržovat prostor okolo nich čistý: na jaře odstraňte staré výhony a korunku (nebo keř) provzdušněte. Dalším velmi důležitým bodem je pak časté prořezávání, což prakticky znamená porosty pravidelně prosvětlovat a udržovat prostor okolo nich čistý po celou dobu vegetace.

Postřiky úrodu nezničí

Pro chemickou ochranu angreštů použijte nejlépe český postřik Bioton, fungující na neškodné přírodní bázi (při výrobě se uplatnily potravinářské polotovary, například řepkový olej). S postřikem začněte v době, kdy naraší listy. K rozmíchanému postřiku přidejte trochu smáčedla (například jar) a připraveným roztokem dokonale postříkejte celou rostlinu. Aplikaci opakujte v několikadenních odstupech až do nasazení plodů. Zahrádkáři občas doporučují aplikovat postřik připravený z jedlé sody (1 polévková lžíce na 5 listů vody spolu moka lžičkou jaru). Tímto postřikem nasprejujete listy rostliny z obou stran i stonky. Jar funguje jako smáčedlo a pomáhá sodě udržet se na listech.